Paradicsomos rizs húscsíkokkal

1460. Paradicsomos rizottó pirított csirkecsíkokkal Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg kerek szemű rizottó rizs 3 dkg vaj szárnyas húsleves (lehet kockából is) só, frissen őrölt bors 2 nagyobb paradicsom 1 szál rozmaring 3 szál bazsalikom 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál reszelt parmezán A pirított csirkecsíkokhoz: 50 dkg csirkemell filé só, frissen őrölt bors 3 gerezd fokhagyma 0,5 dl olívaolaj Előkészítés: A megmosott paradicsomokat éles késsel kicsi kockákra vágjuk. A rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát felaprítjuk. A csirkemellet éles késsel vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és az olívaolajjal összekeverjük. Elkészítés: 1. A rizst a forró vajra szórjuk, megfuttatjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró húslevessel. Lassú tűzön főzzük többször megkeverve, és ha felvette a levét, többször kevés húslevessel pótoljuk. 2. Amikor háromnegyed puha a rizs, hozzáadjuk az előkészített paradicsomot, zöldfűszereket, a reszelt parmezánt és készre főzzük, hogy a rizs kicsit roppanós legyen, és jó szaftos maradjon. 3. A fűszeres csirkecsíkokat forró serpenyőben, saját pácoló olajával magas tűzön pirosra sütjük. 4. Tálaláskor a szaftos rizottót tányérokba szedjük, és rátesszük a pirított csirkecsíkokat. Forrón kínáljuk. Munka: kb. 40 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva Tipp: A rizottót eredetileg arborio rizsből készítik, de ez eléggé drága és nehezebben beszerezhető. Használhatunk helyette más típusú kerek szemű rizst, aminek szintén magas a keményítőtartalma. Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás

Hozzávalók 4 személyre:

A rizottóhoz:

2 nagyobb paradicsom

1 ág rozmaring

3 szál bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

20 dkg kerek szemű rizottórizs

2 ek. vaj

kb. 3 dl szárnyas húsleves (lehet kockából is)

2 ek. reszelt parmezán sajt

A csirkecsíkokhoz:

50 dkg csirkemellfilé

3 gerezd fokhagyma

4 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1. A paradicsomokat megmossuk, kicsi kockákra vágjuk. A rozmaringot, a bazsalikomot és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A csirkemellet éles késsel vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal, a fokhagymával ízesítjük, és az olívaolajjal összekeverjük.

2. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, a forró vajra szórjuk, megfuttatjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró húslevessel. Lassú tűzön főzzük többször megkeverve, és ha felvette a levét, többször kevés húslevessel pótoljuk.

3. Amikor háromnegyed puha a rizs, hozzáadjuk az előkészített paradicsomot, zöldfűszereket, a parmezánt és készre főzzük, hogy a rizs kicsit roppanós legyen, és jó szaftos maradjon.

4. A fűszeres csirkecsíkokat forró serpenyőben, a saját pácoló olajával magas tűzön pirosra sütjük. Tálaláskor a szaftos rizottót tányérokba szedjük, és rátesszük a pirított csirkecsíkokat. Forrón kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 75 perc múlva

1 adag: 530 kcal