Paradicsomleves csicseriborsóval és vöröslencsével

(5)

Hozzávalók:

30 g paradicsompüré

50 g vöröslencse

300 ml zöldségalaplé vagy víz

60 g főtt csicseriborsó (lehet konzerv)

2 g római kömény

1 g chilipehely

5 g kukoricacsíraolaj

8 g vöröshagyma

Tálaláshoz:

15 g görög joghurt

15 g szójajoghurt

½ csokor korianderzöld

Elkészítés:

A chilipelyhet kipattogtatjuk egy teflonserpenyőben, amely néhány percet vesz csak igénybe. Átrakjuk egy megfelelő méretű fazékba, meglocsoljuk a kukoricacsíra-olajjal. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük római köménnyel, sóval és az egészet összepirítjuk. Hozzátesszük az előzőleg beáztatott vöröslencsét, majd felöntjük kevés alaplével. Kb. 15 percig főzzük, ügyelve, hogy a víz ne párologjon el teljesen. Ha ez mégis megtörténik, pótoljuk. Végezetül az egészet összeturmixoljuk. A püréhez hozzáadjuk a csicseriborsót, egyet forralunk rajta. Tálaláskor díszítjük a görög- és szójajoghurt elegyével, valamint a frissen vágott aprított korianderrel.

Felhasznált irodalom

  1. Caroline J. Hollins Martin, Ronald Ross Watson, Victor R. Preedy: Nutrition and Diet in Menopause Humana Press 2013.
  2. Irmela Erckenbrecht: Das Wechseljahre-Kochbuch Pala Verlag 2005
  3. B.Jang et al Food Reasarch International 44 (2011)2009-2017
  4. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 10. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM – 2017. FEBRUÁR SZÓJA [Internet]. Elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2017/02/taplalkozasi_akademia_2017_02_szoja_170228.pdf
  5. Aradvári-Szabolcs M., Dr. Mák E., Végvári V.: Menopauza BOOOK Budapest 2021.
  6. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Okostányér. [Internet]. Elérhető: https://www.okostanyer.hu/wpcontent/uploads/2021/11/OKOSTANYER_felnott_A4_20 21.pdf
  7. B.Jang et al J.Nutr. Biochem10 (1999)622-630.
  8. Dark chocolate and sea buckthorn dessert recipe [Internet]. Elérhető: https://erbology.co/recipes/dark-chocolate-sea-buckthorn-dessert-recipe/utolsó

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL
Kiadja: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége