Olaszország ízei Budapesten

A héten huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amelyeket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek. A kávék, a pasták, a paradicsomszószok és borok mellett ezúttal a fagylalt áll a középpontban. A Hungexpo „A” pavilonjában napi két főzőshow-n mutatják meg a legújabb konyhai trendeket és az alapanyagok felhasználásának hamisítatlan olasz módját.

A SIRHA Budapest Közép-Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, amit 2024. március 5. és 7. között immár hatodik alkalommal rendeznek meg a HUNGEXPO területén.

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet 450 négyzetméteres standján várja mindazokat, akik szeretnék megismerni a minőségi olasz alapanyagokat, és ez alkalomból meg is kóstolnák Itália Budapestre hozott ízeit. A Hungexpo „A” pavilonjában felállított Olasz Szigeten huszonhat gyártó lesz jelen, amelyek zömmel családi vállalkozásokból nőtték ki magukat úgy, hogy az innovációt sikeresen ötvözték az eredeti ízekkel és a tradicionális receptúrákkal. A termékek között Itália minden régiójából szerepelnek méltán világhírű élelmiszerek. Lesznek száraz és friss tészták, különféle szószok, paradicsomkészítmények, salátaalapok, sajtok, borok, Szicíliából pisztácialapú termékek és aszaltgyümölcsök, szarvasgombás készítmények. Természetesen a kávé sem maradhat ki a sorból, öt cég is hoz majd kóstolót a különféle pörkölésű és zamatú termékeiből. Az idei vásár fókuszában a fagylaltkészítés áll, amiben az olaszok szintén verhetetlenek, így kézműves fagylalt-alapanyagokból, krémekből sem lesz hiány a standon.

A termékbemutatón és a kóstolókon kívül naponta két főzőshow-n mutatják meg, hogyan lehet ezekből az alapanyagokból autentikusan konyhaművészeti remeket varázsolni. Az Olasz Szigeten ugyanis a SIRHA mindhárom napján 11 és 15 órakor Stefano Scarso séfé és Gian Luca Cavi cukrászmesteré lesz a színpad, akik minden alkalommal más-más menüsort készítenek el. Mindkét szakember az ALMÁ-ból – az Olasz Konyha Nemzetközi Iskolájából érkezik Budapestre. Az ALMA az egyik legtekintélyesebb, professzionális képzéseiről híres vendéglátóipari felsőoktatási intézmény Olaszországban és nemzetközi viszonylatban is. 2004 óta képeznek szakácsokat, séfeket, cukrászokat, pékeket, sommelier-ket és étteremvezetőket.

Gian Luca Cavi cukrászmester két külön feladatot is kap a SIRHÁ-n, ő lesz a kapitánya a Fagyi Kaland elnevezésű verseny egyik fiatal cukrászcsapatának, a vásár zárónapján pedig a Gelato Arénában tart előadást az olasz fagylalttrendekről és bemutat néhány innovatív ízt is, melyek egyszer talán hozzánk is begyűrűznek majd.

Bár az épületekért, a műemlékekért és az olasz életérzésért továbbra is el kell látogatni a nagy Csizmára, a gasztronómiáért elég most csak a Hungexpora kimenni, ahol belekóstolhatunk mindabba a sok finomságba, amit Olaszország kínál.

Az olasz kiállítókat a termékek gyönyörű fotóval itt lehet bővebben megismerni.