Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz

Posted on 2020-06-222020-06-22 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz – közölte a kínai járványügyi központ pénteken, miután súlyosan fertőzött tengeri állatokat és tőkehúst találtak Peking nagybani piacán.

    Feng Lu-csao, a járványügyi központ szakértője egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: az új koronavírus a leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, közeli kapcsolatba kerülő emberek között. Kockázatot jelent továbbá hosszabb ideig szűk, zárt térben tartózkodni, ahol a levegőbe került cseppek nagyobb számban fordulhatnak elő. Az emésztő szervrendszeren keresztül azonban rendkívül alacsony esélye van a fertőzésnek az élelmiszerbiztonsági óvintézkedések – a higiénia, az étkészletek és evőeszközök fertőtlenítése, valamint az ételek megfelelő kezelése – betartása mellett.


    A Pekingbe érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosító Hszinfadi nagybani piacon azt követően folytattak vizsgálatot, hogy azonosították a piachoz köthető járványgócot. Az első páciens, akit múlt csütörtökön diagnosztizáltak a Covid-19 nevű megbetegedéssel, halat vásárolt a piacon. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a halat és tengeri állatokat árusító kereskedők körében történt a legtöbb megbetegedés, ráadásul esetükben a tünetek is hamarabb jelentkeztek. A fertőzés gyakorisága szerinti őket a marha- és bárányhúst kínáló eladók követték.


    A járványügyi központ a vizsgálati eredmények kapcsán emlékeztetett: a közép-kínai Vuhanban elsőként azonosított góc szintén egy piachoz volt köthető, ahol a figyelem a vadhúsokat kínáló pultokra összpontosult, ám a tengeri állatokat közvetlenül a vadhúsok mellett árulták, a vuhani Huanan piac nyugati szárnyában. Vu Cun-jou, a központ szakértője egy csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: a tengeri állatok vizet és hűtést igényelnek, az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom pedig ideális körülményeket jelent a vírus számára a túléléshez.


    A Hszinfadi piac azóta gondatlanság miatt menesztett igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy import lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hírre pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból levették kínálatukból a lazacot, majd Kína felfüggesztette a hal behozatalát Európából.


    Cseng Kung, a pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője azonban a Global Times című kínai lapnak elmondta: a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem. Jang Csan-csiu, a Vuhani Egyetem szakértője szintén a Global Times-nak nyilatkozva azonban arra mutatott rá: a tengeri élelmiszerek más módon is szennyezetté válhatnak külső környezeti hatásokra a szállítás, vagy a csomagolás során.


    Az újabb eseteket okozó vírus genomjának vizsgálatát követően kínai szakértők megállapították, hogy a vírus Európából származik, de egy régebbi fajtája a mostani járványt okozó koronavírusnak. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a koronavírus hosszabb ideje bukkanhatott fel ismét a kínai fővárosban, ahol a múlt csütörtökön azonosított esetet megelőzően 55 napon át egyetlen újabb megbetegedést sem regisztráltak.


    Pekingben csütörtökön 25 újabb pácienst diagnosztizáltak Covid-19-cel, és további két új esetet regisztráltak a főváros szomszédjában fekvő Hopej tartományban, egyet pedig az északkeleti Liaoningban. A kínai fővárosban 184 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegség miatt, a 21 milliós városban ezért a héten ismét emelték a készültségi fokozatot, újból bezártak az óvodák és iskolák, korlátozzák a belépést a középületekben és egyéb zárt területekre, egyes kerületekben pedig “háborús készültséget” hirdettek, és csaknem harminc lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:étkezés útján

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Pénzkereset sütés-főzéssel
Next Post: Segített az üdítőgyár

Kapcsolódó anyagaink

  • Félrevezető jelöléssel hirdetett étrend-kiegészítő termékek forgalmazását tiltotta meg a Nébih Gasztropress
  • A természetes ásványvizekre vonatkozó állítások és feltételeik Gasztropress
  • Jövőre is marad az élelmiszerválság Gasztropress
  • A magyar élelmiszerek egyesült államokbeli exportjáról tárgyalt Washingtonban Nagy István agrárminiszter Gasztropress
  • A 2021-es X-Faktor nyertese XIXO márkanagykövetként folytatja Gasztropress
  • Szedjünk, ne szedjünk? Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Kevesen akarják, hogy csak a haveroké legyen a Lánchíd – Egy héttel meghosszabbítják a Budapesti Lakógyűlés szavazásának határidejét
  • Újpest-városkaput is megtisztította partnereivel a BKK
  • A hétvégén csak a Batthyány tér és Békásmegyer között jár a H5-ös HÉV
  • „Zöld pokol” küldetés
  • Rövidített útvonalon jár a hétvégén a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos
  • A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja
  • A LEGO Group és Samira Wiley színész a Pieces of Me-t építi
  • Rekordsebességre gyorsult a globális felmelegedés
  • Romy érzelemdús klubslágerrel vezeti fel első szólólemezét
  • A vízparti üdülőhelyeket népszerűsíti az MTÜ
  • Dugót és légszennyezést okozva demonstráltak a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület bohócai
  • Van képünk hozzá (23.06.09.) –  Toyota Tacoma TRD Sport
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • Pozitív doppingteszt miatt két török súlyemelőt felfüggesztettek
  • Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség tesztjében
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • A Honda CMX1100T Rebelre is felpattant Anita és Sanyi
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress
  • Kezdődik a Bajai Halfőző Fesztivál Kinekeszelma
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress
  • Kompakt praktikák a vitalitásért Kinekeszelma
  • Csúcstechnológiás grill, ami kis helyen is elfér Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Az Andrássy úton kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.