Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű ételt és alkoholt az ünnepek alatt sem!

Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

  • Az ünnepi időszakban, egyharmadával növekszik a szívproblémás betegek száma1
  • Magyarországon a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák2

Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból. A rengeteg különböző étel, ital és édesség nagyon csábító az ünnepi asztalon és a karácsonyt követő néhány napban, mikor nincs jobb dolgunk, mint csipegetni és nassolni. Azonban az év végi kicsapongásnak, megváltozott étkezési szokásoknak, túlzott alkoholfogyasztásnak, kevesebb mozgásnak vagy csak az ünnepi vacsora és vendégvárás körüli stressznek árnyoldala is van. Cikkünkben megosztunk néhány tippet, ami segíthet megőrizni szív és érrendszer egészségét az ünnepi időszak alatti pihenés és lakmározás során is.

A kardiovaszkuláris betegségek

A kardiovaszkuláris betegségek körébe tartozik minden szív- és érrendszeri betegség, így az agyi vérellátással kapcsolatos problémák is. A KSH adatai alapján, Magyarországon a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, vagyis kétszer annyit, mint a daganatos betegségek.2 2020-ban a kardiovaszkuláris halálozások száma több, mint 43.000 főnél következett be.Kiemelt helyen szerepelnek ezen belül is az agyérbetegségek, valamint az ischemiás szívbetegségek, melyek a szív koszorúereinek vérellátási problémáit jelentik, ezek eredményezhetnek érelmeszesedést is.4

Amennyiben az érrendszer vérellátászavara az agy ereit érinti, stroke-ról beszélünk (szélütés), ilyenkor nem jut elegendő mennyiségű oxigén az agyba, így az érintett területeken az agysejtek elhalnak. A stroke Magyarországon a három leggyakoribb halálok között szerepelgyakran nem múlik el nyomtalanul, az egyik leggyakrabban rokkantságot vagy halált okozó betegség.Tünetei közé tartozik a látás-, mozgás- és beszédzavar, bénultság.

Ha az artériák érfalára meszes plakkok rakódnak le, csökkentik az ér átmérőjét, és rugalmasságát, ezzel megakadályozva a vér zavartalan áramlását. Kialakulása több hajlamosító tényezőnek köszönhető, például: dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás fennállása, magas koleszterin szint fennállása, örökletes hajlam. Az érszükület lehet a stroke egyik előzménye. Sokáig tünetmentes, így ne habozzunk orvos segítségét kérni ha a tüneteit észleljük: (attól függően, hogy a test melyik részén alakul ki) végtag hidegsége, fájdalma, érzészavar a végtagon; a szív koszorúerei esetén, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, légszomj; ha pedig az agyi ereket érinti, jelentkezhet szédülés, látászavar vagy fülzúgás.6

Mindkét betegségre hajlamosító tényező a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a már meglévő cukorbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, vagy a magas koleszterinszint. Ezek kialakulásának megelőzésért érdemes az alábbiak szerint eljárnia az ünnepek alatt is: