Nagyító alatt a hegyes-erős paprika vetőmagok

Friss zöldségként nyersen, de akár főételben vagy savanyúságként fogyasztva is népszerű a hegyes-erős paprika. A pikáns ízek kedvelői és a veteményezés szerelmesei többfajta paprika vetőmagjából is választhatnak, ha a saját kertjükben szeretnék termeszteni. Legújabb terméktesztünkön 12 paprikavetőmag-tételt vizsgáltunk. És itt nem álltunk meg! Ha kíváncsi a részletekre, olvasson tovább!

A hegyes-erős paprika gyakori kiegészítője a vasárnapi húslevesnek, a hétvégi bográcsozásnak, de a hétköznapokban tökéletes hozzávalója lehet például különféle szendvicseknek, ezért a kiskertekben is helyet kaphat. A vetőmagok minősége jelentősen befolyásolja a termesztést, ezért a Szupermenta programban alaposan szemügyre vettük őket.

Összesen 12 vetőmagtételt vontunk vizsgálat alá, melyek a nagyobb áruházláncok és kereskedelmi egységek polcairól kerültek a kosarunkba, de akadtak olyanok is, melyeket fajtatulajdonostól, kiszerelőtől gyűjtöttünk be. A kiskerti vetésre szánt vetőmagok között szerepelt négy csávázott, valamint hét hibrid. Származásukat tekintve kilenc hazai és három külföldi volt.

Tudta?

A csávázás egy vetőmagkezelési módszer. A kelő, még gyenge csíranövények védelmére szolgál a talajból jövő, a magban vagy a magon élő károsítókkal szemben.
A hibrid vetőmagok két különböző vetőmag keresztezését jelentik. A jó tulajdonságokat figyelembe véve és a jobb eredmény érdekében hozzák létre e termékeket.

A következő fajták szerepeltek a tesztben: Cristobal F1, Csípős Spirál F1, Harriet, Harvey, Palóc F1-Hibrid, Persenk-kosszarvú, Pimiento Guindilla, Pequena Amarilla, Rapires F1, Kecskeszarv, Hot Spirál F1. A vetőmagok csomagolásán feltüntetett képek a klasszikus zöld mellett sárga, narancssárgás és pirosas színű paprikákat ígérnek.

Laboratóriumi vizsgálatok:

  • csírázóképesség,
  • tisztaság,
  • idegenmag-tartalom,
  • tasakok tartalma: tömeg, magdarabszám (átlagérték)

A vetőmag kulcsa a csírázóképesség

Szakembereink ellenőrizték a vetőmagok csírázóképességét is, ugyanis ez a vetőmagok egyik legfontosabb minőségi mutatója. A vonatkozó rendelet szerint a paprikavetőmagok csírázóképességének minimum 65%-nak kell lennie.

A LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK ALAPJÁN ELMONDHATÓ, HOGY MINDEGYIK TERMÉK MEGFELELT A HATÁRÉRTÉKNEK.

Tisztaság és idegenmag-tartalom

A vetőmag-előállítás során a vetőmag-előállító tábláról vagy a feldolgozás során az üzemből is kerülhetnek idegen magok – gyomnövény fajok magjai – a vetőmagok közé. A szennyezettség szempontjából tehát felmérő jelleggel ezeket a paramétereket is megvizsgáltuk.

SZAKEMBEREINK KÉT TERMÉKBEN TALÁLTAK IDEGEN MAGOT, AZONBAN ENNEK MENNYISÉGE BELEFÉR A VONATKOZÓ ELŐÍRÁSBAN MEGHATÁROZOTT HATÁRÉRTÉKBE.

Tömeg és magdarabszám

A tesztben résztvevő vetőmagok tasakjainak tömegét és darabszámát is megmértük felmérés jelleggel. Ez alapján kijelenthető, hogy a laboratóriumunkban mért átlagos tömeg és darabszám megegyezett a csomagolásra írt tömeggel és/vagy darabszámmal.

Jelölési hibák

A vetőmagok szabályozására vonatkozó rendelet meghatározza, hogy milyen elemeket szükséges feltüntetni a vetőmagok csomagolásán. A szakemberek vizsgálták a kötelező jelölések és az alapvető termékinformációk meglétét, így például a fajta és a származás feltüntetését. Azt is ellenőrizték, hogy a magok minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek-e az üzletekbe.

A JELÖLÉSVIZSGÁLAT MEGNYUGTATÓ EREDMÉNNYEL ZÁRULT: MINDEN TERMÉKET RENDBEN TALÁLTAK.

Kicsi a mag, de reméljük, erős lesz a paprika

Tesztünk a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán folytatódik. Szakembereink a tesztfolyamat elején elvetették a magokat, így várhatóan nyárra megérnek a Szupermenta hegyes-erős paprikái. A növények fejlődését végigkísérjük, és természetesen ezúttal is beszámolunk majd a tapasztalatokról, valamint az eredményekről, ahogy a korábbi paprikanevelés és paradicsom-fajtakísérlet esetében tettük.

Ha szeretne első kézből értesülni a legfrissebb teszteredményekről, iratkozzon fel a Szupermenta hírlevelére!

Szupermenta-tipp

Vásárláskor érdemes alaposan elolvasni a vetőmagok csomagolásán feltüntetett információkat, hiszen a paprikák több típusával is találkozhatunk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az igényünknek megfelelő növényt fogunk nevelni!

Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink