Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Mit eszik majd a Z-generáció?

Posted on 2019-11-272019-11-26 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Fenntartható élelmiszeripari megoldásokra írt ki pályázatot a METRO

Napjaink egyik legégetőbb kérdése a fenntartható élelmezés. Földünk óriási terhelésnek van kitéve, és ebben az élelmiszeriparnak komoly felelőssége van. A METRO nagykereskedelem üzletpolitikájában már eddig is hangsúlyos szerepet kapott a fenntarthatóság. Sajátmárkás portfóliójuk több termékével is arra ösztönzik vásárlóikat, hogy induljanak el a fenntarthatóság irányába, illetve megkönnyítik azoknak a helyzetét, akik már így gondolkodnak. A nagyvállalat most a Szent István Egyetem hallgatóinak kiírt innovációs termékfejlesztési pályázata során az egészségtudatosság mellett a fenntarthatóságot helyezte középpontba, és a témára egyre fogékonyabb Z-generáció számára készülő termékeket várt a pályázóktól.

Az élelmiszertermelés környezetre káros hatásait már hosszú évek óta vizsgálják, a kérdés pedig egyre sürgetőbb, mert a fogyasztói igények folyamatosan nőnek. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy nem szükségszerű úgy megtermelni az élelmiszereket, mint eddig, mert az étrendünk és a fogyasztási szokásaink megreformálásával jelentősen csökkenthető a környezetre háruló negatív hatás. Egyes nyugati országokban már terjednek is a fenntarthatóbb étkezési szokások. Németországban például egyre divatosabb a környezeti szempontokat is szem előtt tartó flexitáriánus étrend, ami nagyrészt növényi eredetű élelmiszerekből áll és csak ésszerű mértékben tartalmaz állati eredetű termékeket, elsősorban halat, tojást, tejtermékeket, illetve kevés húst. Hasonló okokból született meg a növényi alapanyagokból készülő Beyond Meat, ami ízében és látványában is a húsfogyasztás élményét igyekszik visszaadni.

Számos elképzelés létezik már tehát a fenntartható élelmiszeripar létrehozására, de a tényleges sikerhez még rengeteget kell tenni. Ezt az elvet képviseli a METRO is, melynek hazai leányvállalata november 22-én egyetemi hallgatóknak adott teret, hogy részt vehessenek egy szakmai megmérettetésen. A Szent István Egyetem hallgatóinak kiírt pályázatuk célja az volt, hogy a résztvevők a nagykereskedelem sajátmárkás METRO Chef termékcsaládját gondolják újra az egészség- és környezettudatos táplálkozás jegyében. A termékeket a HORECA vásárlók és rajtuk keresztül a Z-generációs végfelhasználók igényeire kellett szabniuk, és a feladat részeként a termékinnováció mellett a termékek bevezetésére kommunikációs javaslatot is kellett készíteniük. Az előválogatót követően végül hat döntős csapat mérhette össze tudását az öttagú szakmai zsűri előtt. A pályázók olyan kreatív megoldásokkal érkeztek, mint a zöldség alapú pizzatészta, növényi alapú, vegán étrendbe illeszthető tejberizs, de megtalálható volt a méltán népszerű zöldségrúd, vagy a zöldségekből készített, gluténmentes „húsgolyó”, ahogyan a növényi alapú kenőkrémek és újragondolt zöldségek is. Számos kitűnő megoldás közül a zsűri a „Spájz girls” csapatnévre hallgató, „Veggievable” pályázattal induló fiatalokat helyezte a dobogó legfelső fokára. A pályázatokat több szempontból értékelték, a METRO több felsővezetője mellett a Szent István Egyetem rektora és dékánhelyettese is részt vett a zsűrizésben.

A nyertes csapat megoldása a Veggievable mirelit zöldségrudacska volt, amelyet lencsés-paradicsomos és babos-kukoricás ízesítésben terveztek meg. A hallgatók több szempontot is figyelembe vettek a termék megalkotása során, így azt teljesen vegánra, gluténmentesre, laktózmentesre, valamint cukormentesre tervezték. A csapat számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy olyan terméket alkossanak, amely széles körben kielégíti az egyre tudatosabb fogyasztói igényeket, és a lehető legkevésbé terheli környezetünket. A zsűri az értékelés során kiemelte a prezentáció színvonalát és az új termékfejlesztés átfogó, minden részletre kiterjedő alaposságát.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Z-generáció

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Egészséges gyorsétterem nyílt az Árkádban
Next Post: Meghalt Gary Rhodes brit sztárséf

Kapcsolódó anyagaink

  • Nemzetiségek gasztrobemutatója Piliscsabán Gasztropress
  • A COOP Gazdasági Csoport tavaly is növelte árbevételét Gasztropress
  • Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” pályázat Gasztropress
  • Csökkent a Zwack Unicum adózott eredménye Gasztropress
  • Visszahívja az Aperitivo Sprizz koktélt az Aldi Gasztropress
  • Miből áll a mascarpone? Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Újabb szakaszokon épülhet a #KariGerikerékpársugárút
  • Két napig újra #KariGeri a rakpart
  • Így jár az M3-as metró hétvégén
  • Beindult a szezon, újra a közutakon a mezőgazdasági gépek!
  • Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
  • Kukucs könyvek – Merre vagy, mama?
  • Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására
  • Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése
  • Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben
  • Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – a tesztek alapján
  • A Honda Pilot gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Tudjuk, mit eszel idén a fánkfesztiválon Gasztropress
  • Valentin-napi pikáns koktélok, amelyek biztos, levesznek a lábadról Gasztropress
  • Megkezdődött a táplálkozás és hidratáció nemzetközi hete Gasztropress
  • Túrós csusza alagút Gasztropress
  • Csicseriborsó perecet hívtak vissza a Müller üzletekből Kinekeszelma
  • Idén is lesz Happy hét a vízfogyasztás népszerűsítésére Kinekeszelma
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Café Párisi a Lotz-teremben Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.