Mise en place

– azaz minden a helyén. A professzionális éttermi konyhák alappillére, amire a munkafolyamatok épülnek, és ami az alapanyagok és eszközök rendszerezésével kezdődik. Ne aggódj, nem kell mesterszakácsnak lenned, hogy ezeket átültethesd a gyakorlatba! A hatékony főzés egyik alapfeltétele, hogy mindig tudd, mikor, hova, miért nyúlsz menet közben, ami nem igényel túl sok befektetett energiát, ugyanakkor sok esetben nem egyértelmű, hogyan is volna érdemes kialakítani magadnak azt a rendszert, ami kényelmes, és átlátható. Adunk néhány tippet, ami segíthet!

Lentről felfelé

Ne csak a mélységét, a magasságát is használd ki a konyhádnak! A függőleges rendszer több szempontból is szuper. Az alapgondolat emögött, hogy a nehéztől a könnyű felé haladsz, ahogy mész lentről felfelé. Az alsó fiókjaidat, polcaidat használhatod az edények és a nehezebb gépek tárolására, így nem kell erőművésznek lenned, ha épp a legnagyobb lábosodra van szükséged. A könnyebb dolgokat (fűszerek, ízesítők) tarthatod a polcokon, zárható, biztonságos üvegcsékben. Ha minden szem előtt van, sokkal könnyebben megtalálod, amire épp szükséged van!

Kerüld a koszt!

Egyszerű, mégis nagyszerű, ha például a