Mintegy 300 millió forint támogatást nyújt a HIPA a szerencsi csokoládégyár beruházásához

    Csaknem 300 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Versenyképességi programban a szerencsi csokoládégyár 600 millió forintos kapacitásbővítő beruházásához – mondta Joó István, a HIPA vezérigazgatója pénteken a Szerencsi Bonbon Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón.

    A vezérigazgató hozzátette, büszkék arra, hogy a szerencsi csokoládégyár a koronavírus-járvány közepette is a beruházás mellett döntött. Kiemelte, a HIPA készen áll arra, hogy együttműködjön a szerencsi csokoládégyárral a termelőkapacitás növelésének érdekében.


    Joó István elmondta, 2014 óta a HIPA Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több mint 120 projektet támogatott, amelyek hozzájárultak 30 ezer munkahely megőrzéséhez és több mint 7 ezer létrehozásához. Komoly eredménynek nevezte, hogy egy magyar tulajdonú cég több mint száz éve biztosít munkát és megélhetést a térségben élők számára.


    Hangsúlyozta, a magyar élelmiszeripar nagy jelentőséggel bír, jelentős gyökerekkel és tapasztalatokkal rendelkezik, és az ágazatban rengeteg ember dolgozik.


    A vezérigazgató az MTI-nek elmondta a Versenyképességnövelő támogatási program alapvető célja az volt, hogy segítsen a vállalatoknak, hogy azok megőrizzék a munkahelyeket.


    Az eseményen Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy az idén 100 éves szerencsi csokoládé része a Magyar Értéktárnak is. Kiemelte, a csokoládégyártási tapasztalatok fennmaradása érdekében négy évvel ezelőtt elindították Szerencsen az édességkészítő képzést. Beszélt a Szerencsi Artúr Napokról is, amelyre tavaly több mint 30 ezer ember látogatott el. A fesztivált idén augusztus 25. és 27. között rendezik meg.


    Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a szerencsi édességgyártás fennmaradjon a gyártás mellett a szakmunkásoktatás is fontos. A HIPA segítségével megépült 3200 négyzetméteres gyártócsarnoknak köszönhetően fel tudták számolni a másik két telephelyüket, melyek közül az egyik bérlemény volt, így az egész gyár egy telephelyre kerülhetett – jegyezte meg.


    A közmédiának nyilatkozva elmondta a beruházásból finanszírozták az áttelepülést, valamint fejlesztették a már meglévő épületeket. Emellett kiépítették az új gyártócsarnokhoz infrastruktúrát és a gyártáshoz szükséges gépeket is átszállíttatták a régi telephelyről. Hozzátette, 100 és 150 között mozog a dolgozók létszáma, amely a szezonális termékek gyártásától is függ. Elmondta, a csokoládégyár éves szinten körülbelül 1600 tonna terméket gyárt.


    A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben a társaság 1,8 milliárd, 2020-ban 1,5 milliárd forint árbevételt ért el. Adózott eredménye 2021-ben 16 millió forint volt a megelőző évi 24 milliós veszteség után.