Mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz

    Az európai dietetikusszövetség szerint mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy ne éhezzen.

    Mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy ne éhezzen. A helyes étrend ugyanis segít megelőzni bizonyos betegségeket, mérsékli azok kockázatát, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, javítja az orvosi kezelés hatékonyságát, valamint az életminőséget; mindez pedig csökkenti az egészségügyi kiadásokat is – olvasható a Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD) által kiadott nyilatkozatban.


    A múlt héten a magyar fővárosban tartotta 33. éves közgyűlését az EFAD, a 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló szövetség ez alkalomból adta ki a Budapest Nyilatkozatot.


    A dokumentumban leszögezik: kizárólag a dietetikusok azok az egészségügyi szakemberek, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy prevenciós céllal vagy a táplálkozással összefüggő rendellenességek kezelését megtervezzék, lefolytassák és kontrollálják a táplálkozásterápiát. Ugyanakkor szerepük túlmutat az egészségügyi ellátáson: a kormányokkal, az iparral, a tudományos élettel való együttműködéssel és kutatásaik révén általánosan javítják a lakosság táplálkozását.


    Kiemelik: a táplálkozásterápia költséghatékony befektetés, és a dietetikusok hatékonyabbak és eredményesebbek táplálkozási tanácsadásban, mint bármely más egészségügyi szakember. Határozottan ajánlják, hogy az egyes országok az egészségügyi rendszereiken belül rendeljenek erre a területre erőforrást és mindenkinek biztosítsák a dietetikai ellátást.


    Hangsúlyozzák azt is, hogy ezzel párhuzamosan a dietetikai ellátást integrálni kell a népegészségügybe is, hiszen fontos, hogy az egészségügyi rendszeren kívül is legyenek olyan szakképzett dietetikusok, akikkel együttműködve hatékony, méltányos és fenntartható változásokat lehet elérni az élelmezésben.


    Leszögezik: azért, hogy a lakosság egészségesebb legyen, minden európai polgárnak hozzáférést kell biztosítani a dietetikai ellátáshoz, és az EFAD elkötelezett a dietetikusképzés és a kutatás-fejlesztés, valamint a dietetikai gyakorlat színvonalának emelése mellett.


    A közlemény idézi Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét, aki azt mondta: a százéves magyar dietetikusképzés és a felsőoktatásban szerzett diploma garantálja, hogy a táplálkozástudománnyal kapcsolatos kérdésekben érdemes szakemberhez fordulni akár a klinikai ellátás, akár a népegészségügyi vonatkozású lakossági tanácsadás, a prevenció vagy a közélelmezés területén.