Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Miként segítenek nekünk a rostok?

Posted on 2019-11-022019-10-29 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Fogyasszunk több rostot! Hangzik a tanács nagyon sokszor, rá is bólintunk, de a mindennapi rohanásban nem okvetlenül tudunk rá figyelni. Magyarországon átlagosan csak a napi szükséges rostbevitel felét fogyasztjuk el, pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az egészségünk megőrzéséhez.

Naponta legalább 30 és 50 g közötti élelmi rostra van szüksége a szervezetünknek, és ehhez bizony nagyon fegyelmezetten kell tartani, hogy minden nap együnk elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát. Ha étrendünkbe aktuálisan belefér, akkor válasszuk a kelkáposztát, karalábét, kukoricát, burgonyát, gyümölcsként a málnát, ribizlit, szilvát, körtét, együnk babot, lencsét, zöldborsót, a gabonafélék közül pedig a búzakorpa, a zabkorpa, a zabpehely, a Graham-liszt lehet segítségünkre.

„Ha a reggelinkben rost is szerepel például joghurtba, kefírbe vagy ételbe, süteményekbe belekeverve, akkor már a nap kezdetén tettünk az egészségünkért!” – ajánlja Szántó Diana, dietetikus. – „Magas rosttartalmának köszönhetően – megfelelő folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatással van a bélműködésre, valamint a teltségérzet kialakítására is. Ezáltal elkerülhető a túlevés, valamint csökken az elhízás kockázata.”

A vízben oldódó rostok az emésztés során megduzzadnak, így lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vércukorszint gyors emelkedését, így remekül beválnak étkezési rohamok ellen is. Prebiotikus hatásukkal serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a bélperisztaltikát, így megkönnyítik a lerakódott káros salakanyagok távozását. Az emésztés során megduzzadnak, így kalória hozzáadása nélkül telítenek, ami késlelteti az éhségérzet újbóli kialakulását. Megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat, így kevesebb koleszterin szívódik fel. Serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását és gátolják a káros baktériumok megtapadását, segítik a lerakódott káros salakanyagok távozását.

Gyakran aggódunk, hogy diéta közben miként lehet elegendő rostot bevinni. Tomán Szabina, aki életmódprogramja segítségével már közel 10 000 embernek segített az elmúlt 5 évben egészségesebbnek, fittebbnek lenni, így vélekedik erről:

„Sokan gondolják, hogy a fehérjediéta csak a fehérje fogyasztását engedi, de ez tévhit. A szervezetnek mindenre egyaránt szüksége van, szénhidrátraés zsírokra is” – mondja Tomán Szabina. – „Az ásványi anyagok, a vitaminok, a megfelelő mennyiségű só bevitele mellett a vízivás és a rostok fogyasztása is elengedhetetlen. Mivel mi nem diétát, hanem egy fenntartható életmódprogramot ajánlunk, igyekszünk ebben is segíteni a hozzánk fordulóknak, tehát nem csak új főzési technológiákat mutatunk, de olyan étrend–kiegészítőket is javasolunk, amely segíthet az egyensúly megtalálásában, így például javasoljuk a magas rosttartalmú vízoldható élelmiszerrost termékünk fogyasztását is.”

A Rost+ termékhez mérőkanál is jár, ezzel tudjuk adagolni, hogy alkalmanként kb. 5 gramm rostot szórjunk az ételünkre, legfeljebb naponta öt alkalommal. Adagolása függ a kialakított diéta rosttartalmának mennyiségétől is, ebben a Toman Szalonokban a tanácsadók tudnak segíteni. Természetesen a rostbevitelhez javasolt bőséges folyadékmennyiséget is meginni minden nap. Ez a típusú, gluténmentes étkezési rost mindenki számára jól tolerálható és nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozást ez sem helyettesíti, de sokat segíthet abban, hogy egészségesebbek, fittek, és ha éppen úgy szeretnénk, akár karcsúbbak is lehessünk.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:rost, rostok

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Hét éve sikeres a SPAR partner program
Next Post: Hogyan csoportosítjuk az étkezési olajokat?

Kapcsolódó anyagaink

  • Az interneten árusítják az utolsó boszniai McDonald’s-hamburgert Gasztropress
  • Szilveszteri lencsesaláta – gluténmentesen Gasztropress
  • Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon Gasztropress
  • Divat lett a kulacs Gasztropress
  • Húsbavágó kérdések a húsevésről – A hamburgered ára Gasztropress
  • A veszélyhelyzetben megnőtt a háztartási balesetek kockázata Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Szabálytalan mutatvány, sikeres intézkedés 
  • Hideg Ádám: “Nem változott semmi”
  • Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik áprilisban
  • Tavaly második éve nőtt a személyi sérüléses balesetek száma
  • Az Európa-bajnokságon indul a Hangodi, Bunkoczi páros
  • Huncut óda született az idősekhez cserihanna tollából!
  • Dinamikus adathalászat, smishing és a DNS-infrastrúktúrával való visszaélés – nem sci-fi, hanem a valóság
  • Itt a legelszállósabb zene PRIBELSZKI érkező korongjáról
  • A World Photography Awards 2023 nyílt pályázatának döntősei
  • A múlt héten megérkezett Ed Sheeran vadonatúj felvétele, az „Eyes Closed”
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Jövő kedden és pénteken tartják két metróállomás füstpróbáját
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Három gyerek mellett fogyott le egy magyar édesanya az applikációnak köszönhetően Gasztropress
  • És, ez, nem vicc!!! Miseborral segíti Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket Gasztropress
  • Húsvéti menü okosan! Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress
  • Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.