Mandulás étcsokoládét hívnak vissza hatérték feletti aflatoxin-tartalom miatt

    Határérték feletti aflatoxin tartalom miatt visszahívják a Cachet márkanevű, 72 százalékos kakaóval készült mandulás étcsokoládét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

    A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 100 grammos kiszerelésű, L22343 tételszámú, 2024 március 9-ei minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.


    A Belgiumból származó édességek gyártója a Kim’s Chocolates (Belgium), forgalmazója pedig a Brand Mix Kft. (Budapest).


    A termékről Belgiumból érkezett bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.


    A Nébih a honlapján ismerteti, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelyeknél a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát uniós jogszabály írja elő.