Mákos rakott metélt

Tejfölös metélt ASZ 3143/161 http://www.nosalty.hu/recept/tejfolos-turos-metelt Hozzávalók 4 adaghoz 40 dkg hosszúmetélt (vagy fodros laska) 35 dkg tehéntúró 4 db tojás 2 dl tejföl 15 dkg cukor Fél citromból nyert reszelt citromhéj 1 db vanília 15 dkg darált mák 4 ek sárgabaracklekvár 1. A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük. A cukrot kétfelé osztjuk, egyik felével habosra kavarjuk a tojások sárgáját, belevegyítjük a túrót, tejfölt, vaníliát és a citromhéjat. A cukor másik felével habosra verjük a tojások fehérjét. 2. A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, elvegyítjük a tejfölös tojássárgával, majd óvatosan a tojáshabbal. 3. A massza felét egy tűzálló tálba öntjük, egyenletesen rárakjuk a lekvárral elvegyített mákot majd ráterítjük a massza másik felét. 4. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg vékonyabb metélt tészta

1 rúd vanília

4 tojás

15 dkg cukor

25 dkg tehéntúró

2 dl tejföl

1/2 citrom reszelt héja

15 dkg darált mák

4 ek. sárgabaracklekvár + a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A tésztát bő, forró vízben, a csomagoláson előírt idő alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A vaníliát hosszában félbevágjuk, pépjét kikaparjuk.

2. A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. A maradék cukorral habosra keverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a túrót, tejfölt, vaníliapépet és a citromhéjat. A mákot kikeverjük a baracklekvárral.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A megfőtt tésztához keverjük előbb a tejfölös tojássárgáját, majd óvatosan belekanalazzuk a tojáshabot is. A massza felét tűzálló tálba öntjük, egyenletesen rákenjük a lekváros mákot, majd ráterítjük a massza másik felét. A sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Pár percig pihentetjük, majd szeleteljük, és 1-1 kanál lekvárral díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva

1 adag: 745 kcal