Magyarországon a Miskolci Egyetem az első, ahol elérhetőek a csomagolásmentes vízautomaták

Nem csak beszélnek róla, tesznek is érte: kiemelkedő innovációt jelentett be a Floewater

A Miskolci Egyetem campusán mutatták be az ország első Floewater vízautomatáit, melyek csomagolásmentesen kínálnak prémium minőségű vizet. Az innovációnak köszönhetően az egyetem diákjai és munkatársai számára már elérhető a lehetőség, hogy kulacsaikat friss, szűrt vízzel töltsék meg, környezetbarát módon. A Floewater bevezetése fontos lépés a Miskolci Egyetem fenntarthatósági stratégiájában, a Smart&Green Campus megteremtésében.

Magyarország kivételes helyzetben van a vízellátást tekintve: minden településen van vezetékes ivóvíz, köszönhetően annak a több mint 65 000 ezer kilométert is meghaladó vízhálózatnak, amely a lakosság számára biztosítja a vezetékes vízellátást. Ráadásul a magyar vezetékes ivóvíz nagyon jó minőségű, sok helyen ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból.

Mindezek ellenére hazánkban rengeteg, többnyire PET palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente átlagban 130 liter palackozott vizet isznak fejenként, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik általa. A Floewater erre a súlyos problémára nyúlt megoldást, hiszen csomagolás nélkül biztosít friss és prémium minőségű vizet, melyet nemcsak megszűr, hanem kezel is, amennyiben az alapvíz minőségileg kifogásolható. A mai magyar vízvezetékhálózat bekötővezetékei helyenként felújításra szorulnak, az esetleges elöregedésből eredően kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló ún. pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét, esetleg szagát. A Floewater technológia az esetlegesen a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványi anyag tartalmat, valamint – ahol szükséges a víz minősége miatt – az előkezelés során beállítja a víz pH értékét.

A Floewater nyáron jelent meg a vízpiacon, első körben éttermekben és vendéglátóegységekben, de a mai nappal már a Miskolci Egyetemen is elérhető, az 5 darab frissen átadott automatának köszönhetően.

A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb célja, hogy fenntartható módon működjön, és egy valóban smart&green oktatási környezetet alakítson ki a diákok és az oktatók, kutatók, munkatársak számára. Ennek a stratégiának az egyik eleme, hogy visszaszorítsuk a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét, elérjük a PET-mentességet. Mi is jól tudjuk, a víz csomagolás nélkül a legjobb – nem csak egy alternatíva, hanem szükségszerű megoldás a műanyagszennyezés jelentette globális problémára. Reméljük, hogy a Floewater vízautomaták kihelyezésével más egyetemeknek is példát mutatunk azzal, hogy nemcsak beszélünk a fenntarthatóságról, hanem teszünk is érte.” – mondta el a sajtóeseményen prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

A Floewatert a 100%-ban magyar tulajdonú HELL ENERGY vezette be, amely a magas újrahasznosított tartalommal bíró alumíniumdobozos termékeivel már eddig is élen járt a körforgásos gazdaság eléréséért folytatott küzdelemben.

A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk. Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű, így teljesen felesleges palackokkal és szállítással terhelni a környezetünket. Annak érdekében, hogy mindig ugyanazt a minőségű és finom ízű csomagolásmentes vizet érhessük el, idén nyáron bevezettük az innovatív vízszűrő- és vízkezelő technológiával készülő Floewater csapokat, melyek mind ízében, mind összetételében az ország minden pontján ugyanazt a prémium vizet biztosítják az éttermekben, szállodákban, munkahelyeken. Az automaták fejlesztésével most újabb lépést tettünk a fenntarthatóság elérése érdekében, melyeket kiemelt partner oktatási intézményünkben, a Miskolci Egyetemen mutathatunk be először.” – mondta el Szabó Diána, a HELL ENERGY senior brand managere az első Floewater automaták átadásán.

A Floewater automaták használata nagyon egyszerű, a széles körben használt kulacsok méretéhez igazodva, 500 és 750 ml hűtött, szűrt, szénsavas vagy szénsavmentes vizet vásárolhat belőle bárki kártyás fizetéssel.

Ha Magyarország lakosságának 10%-a fél évig nem vásárolna PET palackot, hanem kulacsból inná a vizet, mintegy 110 millió palackkal kevesebb hulladék terhelné a környezetet.