Kreatív ötletek az ételrendeléshez használt csomagolóanyagok újrahasznosításához

Gondold újra: pizzadobozból bakelit-tartó, szószos tálkából csavargyűjtő

Falatozz.hu országos ételrendelő portál elkötelezett híve a környezetbarát ételrendelésnek, ezért hozta létre 2018 végén a Falatozz Zölden! Programot, amelynek lényege, hogy a megrendelő a programban résztvevő éttermektől lebomló dobozokban és kiegészítőkkel kapja meg az ételeit. Ám a jó minőségű, újrahasznosításra is alkalmas ételdobozok jobb sorsa érdemesek annál, hogy fél óra alatt kiegyük belőle a kajánkat, és utána kihajítsuk a kukába, ezért a Falatozz.hu összegyűjtött néhány kreatív ötletet a  csomagolóanyagok újrahasznosítására.

A pizzadobozokból remek bakelit-tárolók válhatnak, esetleg használhatjuk egymásra halmozva irattartóként is, az oldalára írva, hogy milyen dokumentumokat tartalmaz az adott rekesz. Perforálva a doboz alját szuper macskaalom-tartó válhat belőle, de arra is jó, ha a gyerek festékkel pepecsel és kéne valami alátét, hogy ne a terítő vagy az asztal bánja. Akinek jó a kézügyessége, babaházat is építhet a dobozok lapjaiból, némi ragasztó segítségével. A magas falú leveses edényekben fültisztító pálcikákat, szívószálakat, mixerkanalakat tárolhatunk, a calzone dobozokban pedig elférnek a tornacipőink, vagy készíthetünk belőle a kisállatunknak filléres búvóhelyet. Egy szószos tálka bármikor csavargyűjtővé avanzsálhat, de a hajcsatjainkat, hajgumijainkat vagy vitaminjainkat is vihetjük benne utazáshoz. A hamburger box pedig otthont adhat egyéb kisebb, szereléshez használatos kütyüknek, valamint teafiltereknek vagy kozmetikai cuccoknak egyaránt.

Amennyiben mégsem használjuk újra az öko-csomagolást, tegyük nyugodtan a kerti komposztálóba: ideális körülmények között három hónap alatt maradéktalanul lebomlanak (de kevésbé optimális környezetben is legfeljebb egy-két év alatt, míg egy hagyományos műanyag évszázadokon keresztül szennyezi a Földet). Akinek nincsen komposztja, beleteheti a kékfedeles papírszelektívbe is az ételdobozokat, de csak akkor, ha nem itatódtak át olajjal vagy szaftos ételmaradékkal, különben a kommunális szemetesben a helyük. A szelektív hulladékgazdálkodásnak ugyanis még időre van szüksége, hogy felzárkózzon az új technológiákhoz, és hatékony legyen a lebomló ételdobozok feldolgozása. A környezetbarát program 100%-ban lebomló, komposztálható Box Again termékcsaládon keresztül garantálja, hogy ellenőrzött alapanyagokból falatozhatunk, valamint nincs félmegoldás vagy mikroműanyag maradvány a lebomlás során.