Körbe is kóstolhatják Balatonfüredet azok a gyerekek, akik elmennek a helyi kalóz kincsvadásszatára

Az év legnagyobb vitorlás versenyére, a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  kezdetére (07.22.) időzítették azt a családi programot, amelynek segítségével az egészséges életmódra, a sportok szeretetére és a családi pénzügyek tudatos tervezésének fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet. Mindezt nem akárhogyan képzelik el szervezők, hanem torták, fagylaltok és QR kódok segítségével.

Ehető QR-kódokkal díszített süteményt kapnak azok a gyerekek, akik megígérik, hogy a jövőben többet fognak sportolni, esetleg kipróbálják a vitorlázást. A sütemény csak azoknak a lurkóknak jár, akik részt vesznek Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászatán és felfedezik Balatonfüred  rejtett kincseit, ahol számos hajózással kapcsolatos szobrot, épületet, stb. kell megtalálniuk a Kékszalag vitorlásverseny idején.

A leghíresebb füredi cukrászdák támogatják az akciót

A kincskereső családok a süteményekre tett QR kódok leolvasásával indulhatnak majd felfedezőútra. Mindeközben igazi kulináris élményekkel is gazdagodhatnak, hiszen több ikonikus cukrászdát és fagylaltozót is fel kell keresniük. A kincsvadászat a Balaton egyik leghíresebb cukrászdájából, a Bergmann cukrászdából indul és a tavalyi év legjobb balatoni fagyizójának választott Bagaméri fagylaltozóig tart. A kincsvadászok megtudhatják, mi köze Széchenyi Istvánnak a balatoni hajózáshoz, mennyi pénzt adott a legnagyobb magyar arra, hogy 175 éve elindulhasson az első gőzhajó a Balatonon. A gyerekek és szüleik megtudhatják azt is, hogy milyen szerepet játszott  Bujtor István életében  a vitorlázás és mennyibe került a Pogány Madonna című film elkésztése. Füred belvárosában elrejtett QR kódok segítségével azt is megtudhatják, hogy mennyibe kerül az a hajó, amellyel tavaly Kékszalagot nyertek az egytestű hajók kategóriájában. Az akció nem titkolt célja, hogy a sportok mellett a családok pénzügyi tudatosságát is növeljék a Balaton kulturális, történelmi nevezetességeinek megismertetése mellett.   Szeretnék a szülők figyelmét felhívni azokra az új fizetési megoldásokra, amelyek már több balatoni vállalkozónál is elérhetőek. Az új fizetési megoldásoknak köszönhetően sok helyen már QR kóddal is  kifizethetjük a lángost, vagy akár a hűsítő limonádét – mondta Éskovács Péter az akció egyik szervezője.

Sokan fizetnek már QR-kóddal a Balatonon is

Yalcinkaya Veronika a Raiffeisen Bank marketingigazgatója, a QR-kódos fizetésekkel kapcsolatban elmondta: „Egyre többen szeretnének fizetni elektronikusan, ma már általános elvárás a kereskedők, szolgáltatók felé, hogy valamilyen készpénzmentes megoldással legyen lehetséges rendezni a számlát. Erre tökéletesen alkalmas lehet a QR-kódos fizetés, ami a Raiffeisen Banknál már elérhető.

A boltok másodpercek alatt a pénzükhöz juthatnak

A QR-kódos fizetés előnye, hogy a kereskedő számláján maximum öt, a gyakorlatban egy másodpercen belül jóváírásra kerül az összeg a nap 24 órájában, hétvégén is. A kártyatársaságokhoz köthető POS terminálok esetében az átfutási idő általában 1-2 nap, de egyes esetekben akár több nap is lehet. A QR-kóddal ma már több millió potenciális ügyfél tud fizetni. Jól működhet egy kisboltban, egy fodrászatnál, csomagküldő szolgáltatásnál, ételkiszállításánál, kozmetikusnál, de szinte bármilyen szolgáltató vagy kereskedelmi vállalkozásnál.

A vitorlázás később jól jöhet az üzleti életben is?

Több kutatás azt is bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik sportolnak, később jobban helytállhatnak munkahelyükön. Léteznek olyan amerikai vizsgálatok is, amelyek azt állítják, hogy azok a fiatalok, akik az egyetemi éveik alatt is sportoltak, jóval nagyobb kapcsolati tőkével rendelkeznek, mint a nem sportoló társaik. Ez a szélesebb kapcsolati háló pedig oda vezethet, hogy könnyebben érhetnek el sikereket a munkavállalás és saját  pénzügyi, egzisztenciális terveik megvalósításában. Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden gyereknek élsportolóvá kell válnia.  A sportpszichológia haladó szemléletének alapvetése az, hogy a sportolók teljesítményének fokozásánál fontosabb, hogy a versenyszerű testmozgást hosszabb-rövidebb ideig művelő gyerekekből egészséges lelkű emberek váljanak. Akkor is, ha sosem lesznek nemzetközi bajnokok. – mondta Varga Dorina, a kampány munkatársa.

Mint mond az amerikai vitorlás szövetség?

A balatoni mesehős az amerikai vitorlás szövetség (American Sailing Association) honlapján található „Miért tanítsd meg a gyermekedet vitorlázni” című cikkét is elérhetővé tette a gyerekek és a szülők számára. Az írást szintén egy süteményre irt QR-kód segítségével olvashatják el a szülők. A szövetség szakemberei szerint a világon csak kevés olyan sport van, ami legalább annyi életleckét tartalmaz, mint a vitorlázás. Csapatszellemre, mérnöki, tervezési munkára, történelemre, türelemre, óceanográfiára, földrajzra, csillagászatra, ökológiára tanít, mindezt egy csapásra. Ez az oka annak, hogy a szövetség úgy gondolja, hogy minden gyereknek meg kellene tanulnia vitorlázni.

Foto 1: A legendás Raiffeisen Fifty-Fifty legénysége közül sokan már gyerekkorban is vitorláztak

Foto: 2. Füred Kapitány nagy kedvence a gyerekeknek

Foto 3. A szülőknek is jár QR -kódos sütemény a kávé mellé, amelyekkel a vitorlázást népszerűsitik