Konyhanyelven a mellrákról – egy érintett dietetikus könyve a sorstársainakIdén júliusban megjelent 
Arató Györgyi: Konyhanyelven a mellrákról című hiánypótló könyve. A szerzőt 30 évesen, 9 éve diagnosztizálták rosszindulatú emlődaganattal. Most könyvet írt, hogy segítsen a sorstársainak.

Bár dietetikusként dolgozott, korábban nem foglalkozott daganatos betegekkel. A betegsége miatt elkezdett felkutatni könyveket, cikkeket a témában, és meglepődve tapasztalta, hogy magyar nyelven egyszerűen nincs speciálisan ezzel a betegséggel foglalkozó kiadvány, ami korrekt, megbízható információkat adna. Amit talált, az vagy nagyon általános, vagy nagyon szélsőséges volt, vagy pedig el akart adni valami „csodamódszert”. Egészségügyi szakemberként egyikkel sem tudott egyetérteni.

A kórházi folyosókon beszélgetve szembesült vele, hogy mennyi tévhit, városi legenda kering a betegek közt. Rengeteg diéta és étrend-kiegészítő létezik, amik nem, hogy nem segítenek, de kifejezetten ártalmasok lehetnek. Dietetikusként is kihívás ezeket szűrni, de egészségügyi háttértudás nélkül különösen nehéz és frusztráló ebben az információözönben eligazodni, ez pedig egy újabb stresszfaktor a mellrákban érintett nők számára.

Györgyi segíteni szeretett volna, ezért könyvet írt a sorstársainak, felhasználva a dietetikai háttértudását és az évek során összegyűjtött saját tapasztalatait. A könyv első fele igyekszik egy olyan alaptudást közérthetően, „konyhanyelven” átadni az olvasónak, amelynek birtokában már könnyebben tudják szűrni kifejezetten a betegségükkel kapcsolatos információkat. Segít felkészülni a különböző kezelések mellékhatásaira, tippeket és kipróbált trükköket tartalmaz, amikkel talán kicsit könnyebben elviselhetővé válik a nehezebb terápiás időszak.

A második fele pedig egy receptgyűjtemény, amely segítségével mindig az éppen aktuális állapotukhoz tudják igazítani az étrendjüket. Gyorsan elkészíthető, praktikus receptek, bárhol beszerezhető alapanyagokból. Minden étel 3 különböző elkészítési móddal található meg: egy fogyókúrás (pl. ha antihormon-terápia miatt fogyni kell), egy normál, és egy roboráló változat (ha hízni kell, pl. műtétek miatt).

A könyv 4 évig készült, a szerző maga írta, a recepteket lefőzte, foodstylingolta és fotózta, majd nyomdakészre tördelte a kiadványt. Végül egy weboldalt is készített, amelyen keresztül meg lehet rendelni (hagyományos könyvesboltban nem kapható). Ezeket a készségeket, szakmákat autodidakta módon tanulta meg a könyv készítése során.

A szöveg szerkesztésében egy szintén dietetikus és korábban daganatos betegekkel foglalkozó kolléganője volt a segítségére. Fontos volt, hogy szakmailag is hiteles legyen, ezért egy klinikai onkológus és a dietetikai tanszék docense lektorálták a könyvet.

Az eddigi visszajelzések szívmelengetően pozitívak mind a sorstársaktól, mind pedig a szakma részéről.