Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Konyhanyelven a mellrákról – egy érintett dietetikus könyve a sorstársainak

Posted on 2020-10-142020-10-14 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp



Idén júliusban megjelent 
Arató Györgyi: Konyhanyelven a mellrákról című hiánypótló könyve. A szerzőt 30 évesen, 9 éve diagnosztizálták rosszindulatú emlődaganattal. Most könyvet írt, hogy segítsen a sorstársainak.

Bár dietetikusként dolgozott, korábban nem foglalkozott daganatos betegekkel. A betegsége miatt elkezdett felkutatni könyveket, cikkeket a témában, és meglepődve tapasztalta, hogy magyar nyelven egyszerűen nincs speciálisan ezzel a betegséggel foglalkozó kiadvány, ami korrekt, megbízható információkat adna. Amit talált, az vagy nagyon általános, vagy nagyon szélsőséges volt, vagy pedig el akart adni valami „csodamódszert”. Egészségügyi szakemberként egyikkel sem tudott egyetérteni.

A kórházi folyosókon beszélgetve szembesült vele, hogy mennyi tévhit, városi legenda kering a betegek közt. Rengeteg diéta és étrend-kiegészítő létezik, amik nem, hogy nem segítenek, de kifejezetten ártalmasok lehetnek. Dietetikusként is kihívás ezeket szűrni, de egészségügyi háttértudás nélkül különösen nehéz és frusztráló ebben az információözönben eligazodni, ez pedig egy újabb stresszfaktor a mellrákban érintett nők számára.

Györgyi segíteni szeretett volna, ezért könyvet írt a sorstársainak, felhasználva a dietetikai háttértudását és az évek során összegyűjtött saját tapasztalatait. A könyv első fele igyekszik egy olyan alaptudást közérthetően, „konyhanyelven” átadni az olvasónak, amelynek birtokában már könnyebben tudják szűrni kifejezetten a betegségükkel kapcsolatos információkat. Segít felkészülni a különböző kezelések mellékhatásaira, tippeket és kipróbált trükköket tartalmaz, amikkel talán kicsit könnyebben elviselhetővé válik a nehezebb terápiás időszak.

A második fele pedig egy receptgyűjtemény, amely segítségével mindig az éppen aktuális állapotukhoz tudják igazítani az étrendjüket. Gyorsan elkészíthető, praktikus receptek, bárhol beszerezhető alapanyagokból. Minden étel 3 különböző elkészítési móddal található meg: egy fogyókúrás (pl. ha antihormon-terápia miatt fogyni kell), egy normál, és egy roboráló változat (ha hízni kell, pl. műtétek miatt).

A könyv 4 évig készült, a szerző maga írta, a recepteket lefőzte, foodstylingolta és fotózta, majd nyomdakészre tördelte a kiadványt. Végül egy weboldalt is készített, amelyen keresztül meg lehet rendelni (hagyományos könyvesboltban nem kapható). Ezeket a készségeket, szakmákat autodidakta módon tanulta meg a könyv készítése során.

A szöveg szerkesztésében egy szintén dietetikus és korábban daganatos betegekkel foglalkozó kolléganője volt a segítségére. Fontos volt, hogy szakmailag is hiteles legyen, ezért egy klinikai onkológus és a dietetikai tanszék docense lektorálták a könyvet.

Az eddigi visszajelzések szívmelengetően pozitívak mind a sorstársaktól, mind pedig a szakma részéről.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Arató Györgyi, betegség, dietetikus, egészség, életmód, könyv, mellrák

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Rózsaszín kürtőskalács-desszertekkel a szűrővizsgálatok fontosságáért
Next Post: Székely gourmet étterem nyílt az Andrássy úton

Kapcsolódó anyagaink

  • Legyen a dietetikai ellátás mindenki számára elérhető Gasztropress
  • Főzés télen, minden nehézség nélkül Gasztropress
  • Fördős Zé szerint karácsonykor is az egyensúly a lényeg – De, ki a fszm az a Fördős Zé?! Gasztropress
  • Az Élelmiszerbank 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg tavaly Gasztropress
  • Magyar bonbont választottak világelsőnek Londonban Gasztropress
  • Kókuszkocka lett a végzete – Sütievőverseny közben halt meg egy nő Ausztráliában Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Az új Honda CRF1100L Africa Twin és Africa Twin Adventure Sports még szebb, még erősebb és még praktikusabb
  • Citroen 2CV 1950
  • Wirtmann új motorral indul a bajnoki döntőn
  • Luxusautót faragtak a legnagyobb melós Toyotából
  • Elektromos Honda N-Van e: Japánban debütál 130 mérföldes hatótávval
  • Robosztus kiberbiztonság kisvállalkozásoknak
  • Hasznos appok az Őszhöz
  • Egyre több magyar munkavállaló próbál szerencsét külföldön
  • Csütörtöktől mozikban A 999-es szoba
  • Újabb rekordot döntött a Budapest Park
  • Van képünk hozzá (23.10.04.) –   Subaru Crosstrek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Egy kerékcseréről készült videó Turán tesztélményt hozhat a szerencsésnek
  • Elindult a Rail Cargo Group tesztvonata Bécs és Kijev között
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • podGasTroll – Laktató ebédet, gyorsan Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit Gasztropress
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • Túrómousse eperrel Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Házi túrórúd recept Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.