Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Konyhanyelven a mellrákról – egy érintett dietetikus könyve a sorstársainak

Posted on 2020-10-142020-10-14 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp



Idén júliusban megjelent 
Arató Györgyi: Konyhanyelven a mellrákról című hiánypótló könyve. A szerzőt 30 évesen, 9 éve diagnosztizálták rosszindulatú emlődaganattal. Most könyvet írt, hogy segítsen a sorstársainak.

Bár dietetikusként dolgozott, korábban nem foglalkozott daganatos betegekkel. A betegsége miatt elkezdett felkutatni könyveket, cikkeket a témában, és meglepődve tapasztalta, hogy magyar nyelven egyszerűen nincs speciálisan ezzel a betegséggel foglalkozó kiadvány, ami korrekt, megbízható információkat adna. Amit talált, az vagy nagyon általános, vagy nagyon szélsőséges volt, vagy pedig el akart adni valami „csodamódszert”. Egészségügyi szakemberként egyikkel sem tudott egyetérteni.

A kórházi folyosókon beszélgetve szembesült vele, hogy mennyi tévhit, városi legenda kering a betegek közt. Rengeteg diéta és étrend-kiegészítő létezik, amik nem, hogy nem segítenek, de kifejezetten ártalmasok lehetnek. Dietetikusként is kihívás ezeket szűrni, de egészségügyi háttértudás nélkül különösen nehéz és frusztráló ebben az információözönben eligazodni, ez pedig egy újabb stresszfaktor a mellrákban érintett nők számára.

Györgyi segíteni szeretett volna, ezért könyvet írt a sorstársainak, felhasználva a dietetikai háttértudását és az évek során összegyűjtött saját tapasztalatait. A könyv első fele igyekszik egy olyan alaptudást közérthetően, „konyhanyelven” átadni az olvasónak, amelynek birtokában már könnyebben tudják szűrni kifejezetten a betegségükkel kapcsolatos információkat. Segít felkészülni a különböző kezelések mellékhatásaira, tippeket és kipróbált trükköket tartalmaz, amikkel talán kicsit könnyebben elviselhetővé válik a nehezebb terápiás időszak.

A második fele pedig egy receptgyűjtemény, amely segítségével mindig az éppen aktuális állapotukhoz tudják igazítani az étrendjüket. Gyorsan elkészíthető, praktikus receptek, bárhol beszerezhető alapanyagokból. Minden étel 3 különböző elkészítési móddal található meg: egy fogyókúrás (pl. ha antihormon-terápia miatt fogyni kell), egy normál, és egy roboráló változat (ha hízni kell, pl. műtétek miatt).

A könyv 4 évig készült, a szerző maga írta, a recepteket lefőzte, foodstylingolta és fotózta, majd nyomdakészre tördelte a kiadványt. Végül egy weboldalt is készített, amelyen keresztül meg lehet rendelni (hagyományos könyvesboltban nem kapható). Ezeket a készségeket, szakmákat autodidakta módon tanulta meg a könyv készítése során.

A szöveg szerkesztésében egy szintén dietetikus és korábban daganatos betegekkel foglalkozó kolléganője volt a segítségére. Fontos volt, hogy szakmailag is hiteles legyen, ezért egy klinikai onkológus és a dietetikai tanszék docense lektorálták a könyvet.

Az eddigi visszajelzések szívmelengetően pozitívak mind a sorstársaktól, mind pedig a szakma részéről.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Arató Györgyi, betegség, dietetikus, egészség, életmód, könyv, mellrák

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Rózsaszín kürtőskalács-desszertekkel a szűrővizsgálatok fontosságáért
Next Post: Székely gourmet étterem nyílt az Andrássy úton

Kapcsolódó anyagaink

  • Hippokratész után szabadon – avagy a dietetika története Gasztropress
  • A SPAR Drive-In átvétellel teszi kényelmesebbé a nyaralást Gasztropress
  • Zöldkötvényt bocsátott ki a Kometa Gasztropress
  • Bp BARbq Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Bio Kürtőskalács Hétvége a városligeti kürtőskalács-cukrászdában Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Túrós csusza alagút Gasztropress
  • Második lett a magyar csapat a budapesti Bocuse d’Or kontinensdöntőn Gasztropress
  • Kiderült, hogy szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését Gasztropress
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Eszel Te rendesen? Kinekeszelma
  • Spenótos pulykás rizottó Gasztropress
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.