Kis-Berkes Márk képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon

Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat 2023. október 7-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2023 Törökországban, Isztambulban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2023. június 30-án rendezte meg 28. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A 27 év alatti versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból bárány bordát, borjúmájat, aranydurbincsot, padlizsánt és datolyát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott fogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze. Az ételek elkészítéséhez a Thermomix készülékeket a Minikonyha Kft. biztosította.

A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is részt fog venni a Törökországban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Hanzély Attila

A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2023. évi dobogósai:

1. helyezett: Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2023. október 7-én, Isztambulban megrendezésre kerülő Világbajnokságon. Külön elismerés illeti az Arany Kaviár Étterem tulajdonosait, Molnár Attilát és Nyíri Szászát és konyhafőnökét, Kanász Lászlót az utánpótlásnevelés iránti rendíthetetlen elkötelezettségük miatt, hiszen az elmúlt 10 évben, immáron a 3. ifjú szakácsuk vehet részt a Világbajnokságon (Horváth Ákos – 2014 Durban, Lendvai Levente – 2021 Párizs, Kis-Berkes Márk – 2023 Isztambul)

A győztes menüsor:

Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió

Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj

Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandula morzsa

2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons

3. helyezett: Bodolóczki Bálint, Rumour Étterem

4. helyezett: Cseh László, Felix Budapest

A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A METRO különdíjban részesítette a konyhai munkája alapján a leginkább fenntartható gondolkodást tanúsító versenyzőt, Kis-Berkes Márkot. A METRO társadalmi felelősségvállalás tevékenységeinek egyik vezérfonalát a fenntartható gasztronómia jelenti, e téren a népszerűsítő és ismeretterjesztő programok (mint a Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadó) mellett termékfejlesztést is végez. A különdíjat – a METRO saját márkás termékeiből válogatást tartalmazó METRO Professional hűtőtáskát és egy oklevelet – Bősze Ákos, a METRO HoReCa üzletágfejlesztési vezetője adta át.   

A verseny eredményhirdetését követően, Pesti István, a tatai Platán Étterem 2 Michelin-csillagos séfje, az ifjú szakácsok támogatásáért, a nemzeti válogató versenyek győzteseinek a világbajnokságra való felkészítésekért és önzetlen Chaine Egyesületi munkájáért egy Piaggio NP6 városi city truck-ot vehetett át. A Piaggio márkáról magyarországon sokaknak még mindig csak a ropogó jut eszébe, de a márka gyártja a hihetetlen teherbírású, mozgékony és praktikus méretekkel is rendelkező városi haszongépjárműveket is. A hidraulikus emelésű, platós felépítménnyel rendelkező haszongépjármű Pesti István elmondása szerint a legjobbkor érkezett, hiszen mind a tatai gourmet étterem, mind a bisztró, mind az udvarház dolgos mindennapjait, alapanyag beszerzéseit is nagyban tudja segíteni a Piaggio haszongépjármű. Bár az autót egyelőre a séf úr csak egy hónapig használhatja, biztosak vagyunk abban, hogy lesz folytatása a történetnek…

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere alapján, a Chaine Egyesület 2024. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokság megrendezésére pályázatot nyújtott be. Bízunk abban, hogy Magyarország elnyeri a jogot a 2024-es Ifjúsági Szakács Világverseny megrendezésére.

Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának. A nemzeti döntő versenyzőinek szívből gratulálunk!

Vive la Chaine!