Kilencvenöt tonna élelmiszeradomány gyűlt össze az Élelmiszerbank jótékonysági akcióján

    Több mint 95 tonna adományt adtak össze a vásárlók a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országos tartósélelmiszer-gyűjtő akciójában a hétvégén.

    A Tesco és az Aldi összesen 200 áruházában megvalósuló, kétnapos kampány minden egyes percében 18 élelmiszercsomagra elegendő felajánlás gyűlt össze. Az Élelmiszerbank 19 ezer nehéz sorsú embert tud támogatásban részesíteni a következő hetekben ezekből a termékekből – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.


    Mint felidézték, az összefogásban az ország 115 településén csaknem 3000 önkéntes működött közre, akik egy-egy konzerv, tészta vagy egyéb, hűtést nem igénylő élelmiszer megvásárlására kérték a vásárlókat, hogy a következő hetekben a boltok környéken élő nélkülöző emberek között oszthassák ki azokat.


    Az akció eredményeként több mint 108 millió forint értékű élelmiszert sikerült összegyűjteni – áll a közleményben.


    Az Élelmiszerbank tájékoztatása szerint most először az adventi időszakon kívül is a lakossághoz fordultak segítségért, hogy azoknak a tömegeknek is támaszt nyújthassanak, akiket az elmúlt időszak áremelkedései sodortak létbizonytalanságba.


    Mint közölték, az adományozók a legtöbbet ezúttal tartós tejből ajánlották fel, amit a máskor is nagy számban érkező rizs, tészta és konzervek követtek a sorban, de édességből és bébiételekből is több mint 10 ezer kilónyi adomány érkezett.


    A vásárlók a tartós élelmiszerekkel közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthették. Az összegyűjtött termékeket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz, például nagycsaládosokhoz, gyermekotthonok lakóihoz, idősgondozásban élőkhöz, családsegítő szolgálatok ügyfeleihez, fogyatékkal élőket támogató intézményekbe és kistelepüléseken élő, rászoruló emberekhez.


    Az Élelmiszerbank hangsúlyozta, hogy hétfő reggeltől folytatják az élelmiszermentő munkát, amellyel egész évben segítenek a nélkülözőknek. Önkénteseikkel és partnereikkel 700 áruházat és tucatnyi élelmiszergyártót keresnek fel minden nap, hogy összegyűjtsék tőlük a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékeiket.


    Az Élelmiszerbank országos hálózata naponta körülbelül 30 ezer kiló feleslegessé vált, de még tökéletesen fogyasztható élelmiszert ment így meg, hogy azok a kereskedőktől ne a kukákba vagy a szemétégetőkbe vándoroljanak, hanem rászorulók asztalára kerüljenek – zárul a közlemény.