Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Kevesebb spárga terem az idén, így is nehéz az értékesítés

Posted on 2020-04-252020-04-25 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

   Mintegy 30 százalékkal kevesebb spárga terem az idén, de még ennek a betakarítása és értékesítése is gondot okoz a termelőknek a munkaerőproblémák és a piac beszűkülése miatt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

    A spárga a tavaszi időszak egyik legkorábbi friss terméke, már megjelent a boltokban. Az enyhe télnek köszönhetően az idén március elején kezdődött a fóliával takart, úgynevezett halványított – fehér – spárga betakarítása.


    A NAK szerint már most látható, hogy egyes területeken a termés 30 százaléka nem lesz betakarítható, ennek több oka is van. Az állományt az idei szezonban többször is súlyos fagykár érte. Emellett munkaerőhiány nehezíti a betakarítást, mivel zömmel erdélyi magyar, illetve román szedőmunkások végzik, akik hazamentek, és a járványhelyzet miatt nem tudtak visszajönni.  A munkaerő-problémákat a cégek úgy próbálják kezelni, hogy más ágazatokból ideiglenesen felszabadult munkaerőt tanítanak be a spárga szedésére.

A magyarországi üzemi spárga termőterület mintegy 1570 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna közül szokott alakulni.


    A legjelentősebb spárga termőterületek Bács-Kiskun (58 százalék) és Csongrád (29 százalék) megyében találhatók, kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.    

 
    Az értékesítést az idén a járványhelyzet nehezíti, az éttermek, szállodák leállásával ugyanis elmaradnak a megrendelések. A spárga exportorientált magyar kertészeti termék, évente a termés 70-80 százaléka megy külföldre, fő piaca Németország és Svájc. Az idei export indítását ellehetetlenítette a járvány, a megrendelések elmaradtak, és kezdeti szállítmányozási problémák is voltak.


    Az agrárkamara adatai szerint Magyarországon az elmúlt évek növekvő tendenciája ellenére még mindig nagyon alacsony az éves spárgafogyasztás, mintegy negyed kilogramm személyenként. Eközben például Németországban 1,7 kilogrammot tesz ki.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:spárga

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Magyar termelők piacra jutását segíti a SPAR
Next Post: Biztosan elmarad az idei Gourmet Fesztivál

Kapcsolódó anyagaink

  • Nem jelölt allergén összetevő miatt visszahívtak egy levesport Gasztropress
  • Tovább bővült az “okoskenyerek” piaca Gasztropress
  • Új gyártócsarnokot avattak az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárában Gasztropress
  • Sillerfesztivált rendeznek a hétvégén Pakson Gasztropress
  • Borleves – gluténmentesen Gasztropress
  • Babos-paradicsomos raguval töltött cukkini Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Újabb szakaszokon épülhet a #KariGerikerékpársugárút
  • Két napig újra #KariGeri a rakpart
  • Így jár az M3-as metró hétvégén
  • Beindult a szezon, újra a közutakon a mezőgazdasági gépek!
  • Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
  • Kukucs könyvek – Merre vagy, mama?
  • Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására
  • Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése
  • Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben
  • Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – a tesztek alapján
  • A Honda Pilot gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Csicseriborsó perecet hívtak vissza a Müller üzletekből Kinekeszelma
  • Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit Gasztropress
  • Spenótos pulykás rizottó Gasztropress
  • Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih Gasztropress
  • A legtöbb virsli decemberben fogy Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • A ketogén diéta legfontosabb szabályai Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.