Kávézókban kezdődik a CAFe Budapest

    A kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget október 9. és 25. között.

    Október 9-én INTRO címmel olyan előadók szolgáltatják majd az aláfestő zenét a reggeli kávé mellé a város különböző pontjain, akikkel egyébként csak koncerthelyszíneken, az esti órákban lehet találkozni. A 8 és 11 óra között zajló minikoncerteken fellép többek közt a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóránt, OIEE nevű szólóprojektjével Kocsis Bence, Jónás Vera, Tálas Áron, Farkas Franciska, Agócs Márton, a Muzsik és Volkova – közölték a szervezők az MTI-vel.


    Idén rendhagyó helyszíneken várja a közönséget a Budapest Ritmo Piknik október 9-én és 10-én. A Hunyadi téren és a Rákóczi téren zajló ingyenes szabadtéri koncerteken fellép mások mellett a Meszecsinka, a Branka Trio, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi, a Várkonyi Csibészek, Sena Dagadu, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Borbély-Dresch Quartet, a Meybahar és a Los Orangutanes.


    Idén is kiemelt fesztiválhelyszín az A38 Hajó, ahol október 12-én a Belau mutatja be Colourwave című új albumát, előttük pedig Takács Dorina, azaz Gyeva lép színpadra. Október 21-én a Manu Delago Ensemble Circadian című, 2019-es lemezét adja elő.


    Az Akvárium Klubban a fesztivál első napján Nóvé Soma, a Middlemist Red és a Mordái énekes-gitárosa lép fel, október 11-én a gitáros Szabó Bálint szólóprojektje hangzik el, 16-án az Osaka Cracké a színpad, 18-án a Jazzbois, 23-án a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra és a Platon Karataev ad koncertet.


    Oláh Krisztián október 25-én a Zeneakadémia Solti Termében a vonószenekar és a dzsesszkvartett kapcsolatának kortárs átértelmezésére tesz kísérletet. A saját kompozíciók mellett a Parallel Reflections című szvit ősbemutatója is elhangzik.


    Ősbemutatóra készül a Budapest Music Center (BMC) is, ahol október 19-én Jadviga és Psyché címmel Bodrogi Éva és Bognár Szilvia eleveníti meg Weöres Sándor és Závada Pál két nagy hatású női karakterét. Az esten egymással párbeszédben hangzanak el Palya Bea és Gryllus Samu kifejezetten erre az alkalomra hangszerelt Psyché-dalai, s ekkor hallhatja a közönség először Szokolay Dongó Balázs Jadviga-dalait.