Kampány az ólommentes ivóvízért

A Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika (VGF&HKL) szaklap épületgépész főszerkesztője kiadói közleményben figyelmeztet az ólommal szennyezett ivóvíz fogyasztásának veszélyére, egyben rávilágít az ingatlantulajdonosok személyes felelősségére.

“Az ólommérgezések kiváltó oka a legtöbb esetben műszakilag elhárítható, hiszen többségében nem a vízművek központi vízvezetékeiben, hanem a lakóházak saját vízhálózatából kerül az ólom a tiszta ivóvízbe” – hívta fel a figyelmet a probléma okára Szemán Róbert az épületgépészeti szaklap főszerkesztője.

A régi ólomvezetékekből kioldódó méreg kimutatható és mérhető, egészségügyi károsító hatása elsősorban a gyermekek szellemi fejlődését gátolja, ezért évek óta jogszabály határozza meg az ivóvíz ólomtartalmának határértékét (10 mikrogramm/liter). Sok helyütt azonban a határérték felett tartalmaz ólmot a vezetékes ivóvíz, főként az 1945 előtt épült társasházakban.

“A lakástulajdonosoknak felelőssége elsősorban abban rejlik, hogy kiderítsék, milyen anyagból készült a saját ingatlanjuk vízvezetékrendszere. Ha valaki ingatlant vásárol, és ráadásul olyan társasházban, ami 50 évnél régebben épült, nemcsak a lakást kell megismernie, hanem a társasház közös épületgépészeti rendszerét is” – figyelmeztet Szemán Róbert, épületgépész-mérnök.

Közös érdekünk, hogy gyermekeink védelmében az épületgépészeti rendszerek felújítása megelőzze az esztétikai rekonstrukciókat a lakásfelújítás alkalmával, és a csempék kiválasztása előtt az életre veszélyes, régi és „láthatatlan” műszaki konstrukciókat cseréljük le!

Kérem, a tisztelt kollégákat, a sajtó képviselőit, hogy ennek a problémakörnek a veszélyeiről tegyenek közzé saját honlapjaikon és csatornáikon is felhívást, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az ólommal szennyezett ivóvíz fogyasztásainak kockázataira, és arra, hogy van lehetőség e kockázatok kiküszöbölésére. Szaklapunk minden háttérinformációval segíti munkájukat!

Az ólomszennyezéssel kapcsolatos aktuális közleményünk bővebb változatban elérhető a vgfszaklap.hu oldalon.

Tovább a közleményhez →