Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Posted on 2021-10-232021-10-22 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

     Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

    Az MTI-nek nyilatkozó borászok közül Bősz Adrián, a borvidék elnöke ismertette, az eddigi hegyközségi adatok szerint a szekszárdi területeken hektáronként 68-70 mázsa, a bátaszéki hegyközség ültetvényein 91 mázsa szőlő termett, a borvidék hektáronkénti 78-79 mázsás termése így átlagosnak mondható.


    A későn indult szüret kezdetén úgy tűnt, hogy az aszály miatt kényszerérett lesz a szőlő, de a laboratóriumi adatok ezt nem igazolták – tette hozzá.


    A termést magas mustfok, sav-cukor egyensúly, jó színanyagok jellemzik. Jellemzően 21-23-as, egyes területeken 24-25-ös mustfokkal szüretelték a szőlőt, utóbbi nagytestű borok készítésére is alkalmas – jegyezte meg.


    Mészáros Pál, a mintegy 200 hektárról származó szőlőt feldolgozó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa ismertette: a jó minőség mellett a mennyiség kevesebb lett a vártnál. A jó termőhelyeken érződött a szárazság hatása, a késői szüretelésű fajtáknál – cabernet, merlot – kisebbek a bogyók, alacsonyabb a lékinyerés aránya.


    Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke mintegy 20 százalékkal kevesebb termésről számolt be. Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza elmondta, a kisebb termésmennyiségben szerepet játszott, hogy már a virágzáskor sem volt optimális időjárás, és nyáron több héten keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladta 27 Celsius fokot, amikor a szőlő nem fejlődött, hanem védekezett a hőség ellen. A szárazság miatt a szőlő savtartalma szélsőségessé vált, egyes esetekben koncentrálódott, a kései fajtáknál pedig alacsonyabb lett.


    A 2021-es magas alkoholtartalmú, beltartalmi értékben gazdag, de kisebb mennyiségű évjárat lesz – tette hozzá.


    Bősz Adrián arról is beszámolt, hogy a borvidéken a szőlő ára kilogrammonként 100 forint körül alakul, de vannak 120-130 forintos szerződések is. Hozzáfűzte, hogy az input alapanyagok, a palackozás költsége 20-40 százalékkal nőtt az utóbbi negyedévben, a borárak ezt nem követik. Úgy vélte, a nagyobb, gépesített szőlészeteknél kilogrammonként 80 forintos árból ki lehetett gazdálkodni a szőlőtermesztés költségeit, a nagy élőmunkaigénnyel működő, kisebb gazdaságok esetében 100 forint felett van az önköltség.


    A koronavírus-járvány miatt a horeca (hotelek, éttermek, kávéházak) szektor felvevő képessége jelentősen csökkent, az áruházláncok ugyanakkor stabil keresletet jelentenek – mondta.


    Ismertetése szerint a szekszárdi borvidéken, 2500 hektáron évente csaknem 200 ezer mázsa szőlő terem, amelynek 50-60 százalékát dolgozzák fel a borvidéken, a többit más területek feldolgozói vásárolják meg.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Miteszel Tags:szekszárdi borvidék, szőlő

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Alig található a Földön tisztítás nélkül fogyasztható víz
Next Post: Október 31-ig még jelentkezhetnek a hazai vállalkozások a Hungaricool by SPAR termékversenyre

Kapcsolódó anyagaink

  • A zöldségek frissítő ereje Gasztropress
  • Napi fagyi – Csokikekszes krémfagylalt Gasztropress
  • Piték és felfújtak Miteszel
  • Április 30-ig további folyamatos és jelentős élelmiszer áremelkedésre kell számítanunk! Gasztropress
  • Több mint 200 tonna sonkával készül a húsvétra a SPAR Miteszel
  • Kezdjük pulykahússal a napot Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Felfrissült a rendőrmotor-állomány
  • A Mercedes-Benz egyesíti a kisteherautók bérlését az autó- és lakóautó-kölcsönzéssel
  • Neuville győzelme a Szardínia-ralin, 45. a magyar kettős
  • A Debrecen Drive kiemelt partnere volt a BMW Group Gyár Debrecen
  • Egymilliós járművezetői bónusz a BKV-nál
  • #magvetőakönyvhéten
  • Ismét sikerrel zárult az idei Bridge to Benefits Mesterkurzus
  • Már az adat sem a régi, avagy újfajta védelem kell az egyre szaporodó információknak
  • A LEGO Group a női futball sztárjaival együttműködve inspirálja a gyerekeket a megállíthatatlan játékra
  • Miért veszélyesek a szürke- és fekete importból származó klímák?
  • A három szabadedzés és az időmérő után a futamot is behúzta Verstappen
  • Van képünk hozzá (23.06.04.) –  Toyota Yaris
  • Verstappen az időmérőt is simán behúzta
  • Verstappené a harmadik is
  • Kezdődjön a játék! Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS
  • A sikeres tesztidőszak után újabb kétszáz budapesti kukára kerül fedő a madarak miatt
  • Kiiktatta irányítóját egy MI-vezérelt drón egy teszt során
  • Újabb kategóriában ért el elsöprő tesztgyőzelmet a Cybex
  • Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok tesztelése/megfigyelése
  • Több mint 50 ráktípust kimutató vérvizsgálatot teszteltek biztató eredményekkel
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Cukorszünet Gasztropress
  • A legtöbb virsli decemberben fogy Gasztropress
  • A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Kezdődik a Bajai Halfőző Fesztivál Kinekeszelma
  • Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt? Kinekeszelma
  • podGasTroll – Laktató ebédet, gyorsan Gasztropress
  • Idén is lesz Happy hét a vízfogyasztás népszerűsítésére Kinekeszelma

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.