Jelentős értékesítési problémák vannak a nyúlágazatban

    A hazai előállítású nyúlhús-termékek 96 százalékát az európai piacokon értékesítik, de az egyes országokban elrendelt korlátozások miatt drasztikusan visszaesett a kereslet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésében készült elemzésből.

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint a hazai tenyésztőszervezetek egyik fő bevételi forrása a belföldre és külföldre történő tenyészállat-értékesítés, a járványhelyzet miatt azonban a tenyészállatok külföldre szállítása akadozik, bizonyos esetekben megállt.


    Az elrendelt korlátozó intézkedések miatt a fuvarozást végző társaságok emelték díjaikat, illetve a járvány gócpontjának számító, a nyúl ágazati export fő piacát jelentő Olaszország felé csak jelentősen megemelt díjjal vagy egyáltalán nem vállalják a szállítást.


    Elképzelhető, hogy a hazai feldolgozók a csökkentett ár ellenére sem lesznek képesek eladni áruikat az európai piacokon. Így a piac beindulásáig a termékeket fagyasztott állapotban kell tárolni, ami jelentős többletköltséget és likviditási zavarokat eredményezhet.


    A feldolgozóipari üzemek legnagyobb problémája az értékesítés jelentős mennyiségi visszaesése és az árak folyamatos csökkenése mellett, hogy a hazai termelők bizonytalanok a tenyészállatok szokásos frissítése ügyében. Több termelő számára is kérdés, hogy végezzen-e termékenyítést, lesz-e folyamatosan felvásárlás, ez viszont a feldolgozható alapanyag rendelkezésre állásának bizonytalanságát eredményezi.


    A nyúlhús-feldolgozóipar számára hosszabb távon a magasabb feldolgozottságú termékek gyártása jelenti a piacok bővíthetőségét, ehhez azonban jelentős beruházásokra lenne szükségük. A feldolgozást végző vállalkozások számára további fejlődést eredményezhetne, ha a hazai piacon is sikerülne a nyúlhúsfogyasztást népszerűsíteni – olvasható a NAK tájékoztatásában.