Így készül a Kanelbulle

Hozzávalók a tésztához

  • 500 ml tej
  • 50 g friss vagy 14 g szárított élesztő
  • 150 g puha vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 800 g búzaliszt
  • ízlés szerint pici őrölt kardamom

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g puha vaj
  • 90 g porcukor
  • 2-3 evőkanál őrölt fahéj

Szükség lesz még 1 tojásra és ízlés szerint díszítőcukorra.

A langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot a vajjal, ízesítjük a sóval és ízlés szerint a kardamommal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan összedolgozzuk. Ha már elválik a táltól, de még elég puha, akkor jó. Letakarjuk és nagyjából fél óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben összeállítjuk a tölteléket, az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk a megkelt tésztát, és egyenletesen eloszlatva megkenjük a töltelékkel.

Klasszik csiga esetén ilyenkor ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és sütőpapírra fektetjük. Egy másik módszer, hogy a tésztát félbehajtjuk, így vágjuk kb. 1 cm széles csíkokra, majd ezt elkezdjük az egyik végéről feltekerni, és így csavarunk belőle egy gombócot, majd a végén a tészta végét alulra behajtjuk. Még nagyjából 30 percig kelni hagyjuk, majd felvert tojással megkenjük és tetszés szerint cukorgyöngyökkel díszítjük. Az előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.