Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket

Posted on 2019-11-242021-11-14 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús! Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket.

Lassan sült patagóniai bárány és rántott borjúmirigy – íme, két különlegesség a menüsorról, amit az október 24-én tartott Argentin esten próbálhattak ki a meghívottak. Az Argentin Nagykövetség és a Matusz-Vad Zrt. által támogatott, Tildi palotában tartott rendezvény legfőbb célja volt, hogy a minőségi argentin húsok, borok, zene és tangó világába belekóstolva tapasztalhassuk meg az argentin életérzést.

Az est tetőpontját a többszörösen díjazott argentin séf, Daniel Bonapartian ételbemutatója jelentette, aki Jókuti Andrással, a Világevő gasztrobloggerével beszélgetve engedett betekintést az egyes fogások elkészítési folyamatába. A résztvevők eközben érdekességeket is megtudhattak az argentin konyháról, aminek 3 fogásban összesen 13 különlegességét kóstolhatták végig, és megtekinthettek egy tangóbemutatót is.

A picanhától humitáig

De lássuk, mik azok a finom falatok, amik név alapján még idegenül csenghetnek nekünk! A picanha például a marha keresztfartőt takarja, amelyet szeletben vagy egészben szoktak elkészíteni, míg a morcilla cremosa véres hurkát jelent. Ha még csak most ismerkedünk az argentin konyhával, érdemes először az empanada-t, ezt a töltött sült tésztát kipróbálni, amit rendszerint különböző szószokkal fogyasztanak; de hamar kedvencünkké válhat a nyílt tűzön, asado grillen sült bárány, vagy a világszerte ismert chimichurri szósz, ami bármely húsféle, hal, zöldség vagy tésztaétel ízletes kiegészítője lehet.

A kevésbé húsosak figyelmébe ajánlható a humita, amit kukoricalevélbe csomagolva főznek meg, és lényegében nem más, mint kecskesajttal kevert salsa és kukorica. És habár húsevő nemzetről beszélünk, itt a vegetáriánusok is megtalálják a számításukat: argentin specialitás például a savanyított padlizsán, vagy a citromos gremolata szósszal felszolgált sült zöldségek, de az empanadát is kérhetjük húsmentesen. Édesszájúak az étkezést zárhatják rummal flambírozott palacsintával és Dulce de leche karamellszósszal.

Készítsünk argentin steaket otthon!

Ezzel együtt elmondható, hogy az argentin konyha fénypontja a marhasteak. Az argentin angus marhák a kedvező éghajlatnak köszönhetően egész évben friss füvet legelnek. Húsuk speciálisan faggyúsodik: a faggyú a húsrostok közé rakódik, ez adja a hús jellegzetes márványosságát, mely a vágási felületen válik láthatóvá. A faggyú teszi a steaket különlegesen zamatossá és porhanyóssá.

A legkönnyebben a minőségi, sóval fűszerezett, úgynevezett rib-eye marhahúst tudjuk otthon steakként elkészíteni. A húst sóval, borssal ízesítjük, és faszenes grillen médiumra sütjük, oldalanként körülbelül 2-2 percig. A hamisítatlan, argentin rib-eye steak élvezetéhez fontos, hogy a megfelelő forrásból szerezzük be a marhahúst, például a Matusz-Vad online kínálatából!

Az elkészült húst érdemes chimichurri szósszal ízesítenünk, amit szintén összeüthetünk akár otthon is. A hozzávalók: 1 egység fokhagyma, oregano, fűszerpaprika, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, 2 egység friss petrezselyemzöld és 5 százalékos desztillált ecet, valamint 5 egység extra szűz olívaolaj. A hozzávalókat apróra vágjuk és összekeverjük az ecettel/olajjal, majd egy éjszakára a hűtőben hagyjuk állni. Ha kész a vacsora, már csak egy üveg malbec szőlőből készült bor hiányzik az igazi argentin hangulathoz!

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:marhasteak

Bejegyzés navigáció

Previous Post: 4,2 millió mázsa szőlő termett idén
Next Post: Bede Róbert “gasztro-sztendup”-ján jártunk

Kapcsolódó anyagaink

  • Kenyéráldás lesz ma a Mesterségek Ünnepén Gasztropress
  • Több mint 200 fonttal növelte a brit háztartások élelmiszerszámláit a kilépés az EU-ból Gasztropress
  • Részvényenként 1300 forintos osztalékjavaslat a Zwack Unicumnál Gasztropress
  • Visszahívott egy Nestlé-terméket a forgalomból a Nébih Gasztropress
  • Vonattal a palkonyai Szüreti Nyitott Pincék rendezvényre Gasztropress
  • Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Házi túrórúd recept Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • A legtöbb virsli decemberben fogy Gasztropress
  • Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa Gasztropress
  • A  betegeknek nem javasolt a böjt Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.