Így készíthetünk éttermi minőségű hamburgert otthon

Néhány lépésen és egy fontos hozzávalón múlik a tökéletes burger

Mindenkinek van néhány kedvenc étele, csak étteremben kér, félve attól, hogy otthon oda lesz tökéletes ízvilág. az a finom és szaftos, ilyen igazi ropogós hamburger is, ám nem is gondolnánk, hogy néhány tuti tippre van szükség, hogy otthon is éttermi minőségben készül el, ahogyan épp szeretjük.



A hamburgert mindenki máshogy szereti, és éppen ez a szép benne: nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat, használjunk első szokatlannak tűnő párosításokat a feltétek és szószok tekintetében, egy valamit azonban sose felejtsünk ki belőle: a bacont!

Így főztünk a 80-as években – Sokkal több, mint szakácskönyv

A húspogácsaA hamburger központi hozzávalója a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban, de ha kicsit merészebbek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz zsírtartalmú marhahúst – lapockát vagy hátszínt – választunk. Ha mi magunk készítjük el, a fűszerezéskor a legfontosabbak a só, a zúzott fokhagyma, a bors, illetve ízlés szerint őrölt kömény, esetleg paprika. Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá, ám ha vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzük, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb íze van. A húspogácsák formázásánál ügyelj rá, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, szóval pedig csak közvetlen sütés előtt szórjuk meg, így kerülhetjük el, hogy kiszáradjon a húst. Jót tesz, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe kell a korongokat, hogy összeérjenek az ízek.

A zsemleItt már csak a sütés-főzésben gyakorlottabbnak ajánljuk, hogy próbálják házilag elkészíteni a hamburgerzsemléjüket. Szerencsére a boltokban a bucikat is elég széles választékban, könnyű az ízlésünknek megfelelő választás. A ketté vágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a pékárut, ami ront az élvezeti értékén, ezért tanácsoljuk, hogy végül összeállítanánk a hamburgerünket, pirítsuk meg az elfelezett buci mindkét felét.

A filcétekIgaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét mégis az adja meg, hogy mit társítunk a húshoz. A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár, és a különböző salátakeverékek. Ha valami különlegesebb ízkombinációra vágyunk, használjunk hagymalekvárt vagy hagymacsipszet. Sajtok tekintetében a bivaly mozzarella selymes, lágy íze kellően kihangsúlyozza a hús fűszerezését. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett inkább a rukkolát tegyük a burgerbe, annak jellegzetes íze miatt, ami egy új színfoltot visz az ételbe.

A kézműves hamburger lelke a baconHa egy teljesen ellenállhatatlan hamburgerrel szeretnénk megörvendeztetni magunkat és barátainkat, semmi se hagyjuk ki a bacont.

„A hamburger akkor lesz igazán mennyei, ha bacont is teszünk a húspogácsára. A magas hústartalmú bacont először pirítsuk meg egy serpenyőben, majd helyezzük a húspogácsára. A bacon kellemesen sós ízéhez és ropogós állagához tökéletesen passzol a marhahúspogácsa bármilyen pikáns, enyhén édeskés fűszerezésű szósz” – tanácsolja Kovács Péter baconszakértő, a Gierlinger termék gyártója Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Még egy utolsó simításVégezetül egy kis kézügyességre is szükségünk lesz a hamburger összeállításakor, a különböző rétegek ugyanis hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó bucira legelőször a szószt kenjük, csak aztán jöjjön rá a hús, arra a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárjuk, ami segít, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül. Persze önmagában ennyi még kevés: az elkészült hamburger közepére tűzzünk egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a burger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson.