Idén kedvezett az időjárás a sütőtöknek

    Bár a nyári viharok több helyen komoly károkat okoztak, összességében idén kedvezően alakult az időjárás a sütőtök termesztéséhez – közölte az MTI-vel pénteken a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

    A jó termés miatt a vásárlóknak nem kell lemondaniuk a vitaminban gazdag növényről, amely túlnyomórészt magyar termelőktől érkezik a boltokba – írták. Az import mennyisége elenyésző, a belföldi termőterület nőtt az előző évhez képest, nagysága eléri az 1626 hektárt, legnagyobb ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók. Az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást – írták.


    A FruitVeb és a NAK közös közleménye szerint Magyarországon a legelterjedtebb fajta a Nagydobosi, és nem csak egészben, hanem tisztítva, darabolva, konyhakész állapotban szintén lehet sütőtököt vásárolni. Magas karotinoidtartalma miatt a kozmetikaipar is használja, táplálékként pedig értékes vitamin- és ásványianyag-forrás.


    A sütőtök nem keverendő össze a lámpások készítésére alkalmas fajtával (Halloween-tök), amely a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Étkezési felhasználásra ez nem alkalmas, ahogy a dekorációként árult dísztökök sem, amelyek nagy mennyiségben akár mérgezőek is lehetnek – tették hozzá.