Idén is megrendezték a Kenyérlelke Fesztivált Budapesten

    Idén is megrendezték a Kenyérlelke Fesztivált Budapesten. A hagyományos, kovászos kenyeret készítők találkozóján otthonsütők és profi pékek cserélték ki tapasztalataikat és mérték össze tudásukat immáron hatodik alkalommal.

    A Kenyérlelke Fesztivál célja, hogy összehozza a kenyér szerelmeseit, a résztvevők visszaemeljék a köztudatba a hagyományos, kovászos kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit – mondta el Vajda József szervező az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.  A pék szerint a kenyérnek két lelke van: a kovász és az ember, innen származik a fesztivál elnevezése.
    Hozzátette: a találkozó keretében a pékek négy plusz egy kategóriában mérhették össze tudásukat, idén az ötödik kategória a kendermagos kenyér volt.  A pék kitért arra is, hogy azért esett a választásuk erre a búzánál igénytelenebb és teljesebb értékű élelmiszerre, mert vissza akartak valamit hozni a kenyérkészítés régmúltjából.
    Az otthonsütők és a profi pékek külön versenyeztek, a legjobb alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazta.
    A műsorban elhangzott az is,  hogy az az otthonsütésnek nagy kultúrája van itthon, a régebbi versenyeken, amikor még együtt mérték össze tudásukat a résztvevők, az otthonsütők gyakran elverték a pékségeket.
    Fülöp Ádám pék, a félbarna kenyér kategória győztese kitért arra, hogy a hagyományos félbarna kenyér készítése nagyon hosszú folyamat:
este kovászolnak, reggel dagasztanak és csak délután három órára sül ki a kenyér, ekkor tud kinyitni a pékség. Beszélt arról is, hogy a vevők nemcsak a kenyér belsejére, héjára figyelnek, azt is fontosnak tartják, hogy milyen formájú kenyeret visznek haza.
    A Kenyérlelke Fesztivált minden évben augusztus 19-én és 20-án rendezik meg a MOM Kult előtt Budapesten. Idén csaknem 30 pékség képviselői voltak jelen az eseményen.