Ideje feltöltődni!

Legyen a stresszkezelés a mindennapi rutinod része! Mozgósítsd energiáidat az év végi hajrához!

A felnőtté válás egy csodálatos utazás, mondják sokan, akik már túl vannak azon az érzelmi hullámvasúton, ami ezzel jár. Az iskolai és egyetemi évek már a visszapillantó tükörben vannak és máris karriered kezdetén találod magad egy új, ismeretlen világban, ahol a játékszabályok is mások. Hogyan találd meg a pályakezdéssel járó nehézségek és a magánéleted között a megfelelő egyensúlyt? Hogyan biztosítsd a pozíciódat egy új munkahelyen, miközben a ranglétrán is igyekeznél felkapaszkodni?  És hogyan tartsd meg mindeközben a mentális jóllétedet? A Snickers® összefogott a Mélylevegő Projekttel, hogy a segítségedre legyen tudományosan megalapozott lifehackekkel, amelyek támpontok lehetnek az előbbre jutásban és csökkenthetik az ezzel járó stresszfaktorokat.

A STRESSZRŐL KIALAKULT MÍTOSZOK ÉS IGAZSÁGOK A MUNKA VILÁGÁBAN

​#1. A stressz mindig negatív hatással van a munkateljesítményre.

​#2. Ha stresszelsz, nem leszel képes elvégezni a munkádat.

​#3. A stressz növelheti a produktivitást és a problémamegoldó képességet.

Az igazság az, hogy csak a harmadik állítás állja meg a helyét. A stressz egy természetes reakció, amely akkor jelentkezik, amikor kihívásokkal vagy változásokkal szembesülünk. Többlet energiát és éberséget biztosíthat, amikor a legnagyobb szükségünk van rá, például amikor egy fontos prezentációval vagy nehezebb projekttel kell szembenéznünk. Azonban, ha a stressz szintje túl magas vagy túl sokáig tart, káros hatásai lehetnek az egészségére, és munkahelyi teljesítményünk is romolhat. Íme 3+3 technika és stratégia a Snickers® x Mélylevegő Projekt együttműködése eredményeképpen, amelyek felkészítenek a stresszhelyzetek kezelésére, és a javadra is formálhatják azt, hogy sikeresebbé válhass.

LÉGY RÉSEN!

A stressz érzete nem az azt előidéző helyzetből ered, hanem hogy mentálisan mennyire vagy rá felkészülve. Ha például nem aludtál eleget, ingerlékenyebb és érzelmileg labilisabb vagy. Olyan dolgokat is nehézségként érzékelsz, amelyeket békeidőben simán megoldasz. Ne feledkezz meg tehát a rendszeres feltöltődésről. Hogyan?

1. Mozogj és engedd el magad!

A rendszeres testmozgástól nyugodtabb, higgadtabb és hatékonyabb leszel. Ezen felül fantasztikus stresszoldó, mivel levezeti a felgyülemlett feszültséget, és esélyt ad arra, hogy kisöpörj minden felesleges dolgot a fejedből. A munka, a magánélet és megannyi más feladat közé már tényleg képtelenségnek tűnhet a rendszeres testmozgás beszuszakolása, azonban apró lépésekkel könnyedén beillesztheted a napirendedbe: például a szemét kivitele során inkább lépcsőzz. Ha teheted szállj le egy megállóval korábban a buszról, és válaszd inkább a sétát. Fittebb életed akkor is lehet, ha három egyórás pilatesedzés beiktatása túl nagy falatnak tűnik. Ha csak 10%-ot fektetsz bele, az még mindig jobb, mint a semmi!

2. Egy szeletnyi boldogság

Az egészséges táplálkozás nemcsak a fizikai egészség alapköve, hanem a mentális jóllét záloga is. Minden, amit táplálékként beviszel, közvetlen hatással van az energiaszintedre, a koncentrációs képességedre és úgy általában hangulatodra. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet abban, hogy energiaszinted egész nap egyenletes maradjon. Különösen stresszes időszakokban figyelj arra, hogy teljes kiőrlésű gabonaféléket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint minőségi fehérjeforrásokat vigyél be a szervezetedbe. Ne feledkezz meg a folyadékbevitel fontosságáról sem!

3. Egységben az erő

Minden embernek megvan a maga szociális hálója, amelynek tagjai – legyenek azok barátok, kollégák vagy család – jelentős hatással vannak mentális egészségünkre és stresszkezelő képességünkre. A támogató társas kapcsolatok jótékony hatással vannak feszültebb élethelyzeteinkre, biztonságos zugot kínálva érzelmeink kiöntéséhez, a terheink megosztásához és a közös ünneplésekhez.  A közösségi eseményeken való részvétel, a barátokkal töltött idő és az őszinte, nyílt kommunikáció mind hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és a kölcsönös támogatás érzésének kialakításához. Sose félj segítséget kérni, ha szükséged van rá, ugyanakkor te is állj mások mellé, amikor Rád van szükségük.

TIPPEK A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁRA

A stressz nem mindig ellenség. Valójában a stressz megfelelő szintje és időtartama fokozhatja a koncentrációt, javíthatja a teljesítményt, és segíthet a lehető legjobbat kihozni magunkból.

1. Oszd meg és uralkodj!

A stressz cselekvésre késztet, de csak akkor, ha a kihívást nem egy megmászandó hegynek, hanem inkább dombnak tekinted. Gyakran megdermedünk a stressz hatására, mert a helyzet túlságosan óriásinak tűnik ahhoz, hogy megoldjuk. Nem tudjuk hol kezdjünk hozzá, így hát halogatunk, ezért szorongásunk hógolyószerűen növekszik. Minden kihívást – bármilyen gigantikusnak is tűnik – érdemes kisebb, megvalósíthatóbb kérdésekre és feladatokra bontani. Ha ezekre összpontosítunk, visszanyerhetjük az irányítást a feladat felett.

Tuti tipp: a mesterséges intelligencia csodákra képes. Ez az alapja a https://goblin.tools ingyenes weboldalának is, ahova bármilyen nagy feladatot/kihívást beírhatsz, és egy akciótervet kapsz vissza konkrét részletekbe menően.

2. Vedd kezedbe az irányítást!

Dolgozz ki egy tervet a stresszes helyzetek kezelésére! Gondold át, mi a legrosszabb, ami történhet? Milyen érvek támasztják alá vagy éppen cáfolják ezt a forgatókönyvet? Azonban az is előfordulhat, hogy olyasmi miatt stresszelsz, ami teljesen alaptalan, ezt könnyen kiderítheted, ha felteszed magadnak a következő négy kérdést:

● Ez fontos neked?

● Indokolt a helyzetre adott reakciód mértéke?

● Lehetséges pozitív irányba változtatni a helyzetet?

● Érdemes egyáltalán foglalkoznod vele?

Ha mindegyikre igen a válasz, akkor nézz szembe vele. Ha csak az egyikre is nemet mondasz, hagyd annyiban és koncentrálj a feltöltődésre!

3. A pihenés a munka része

Előfordult már veled is, hogy késő este a telefonod pörgetésének spiráljában találtad magad? A hétköznapok szűnni nem akaró nyüzsgése közepette könnyen úgy érezheted, hogy egy pillanat sincs, amit igazán magadra fordíthatnál. Emberi dolog, hogy éjszaka próbáljuk meg visszalopni az énidőnket azzal, hogy halogatjuk a lefekvést. Teljesen rendben van, ha egy stresszes nap után később fekszel le, de törekedj arra, hogy hétköznapokon legalább 7-8 órát aludj.

Tudtad? Ha 7 óránál kevesebbet alszol, az ahhoz hasonlítható, mintha másnaposan ébrednél reggel, akkor is ha este nem fogyasztottál alkoholt. Elegendő alvás nélkül a reggel egyáltalán nem fun…

Bizonyára most vakarod a fejed, és azon tűnődsz, mégis kinek van ideje ennyi újdonság bevezetésére. Pedig érdemes lehet újragondolni a tervet és beleszőni a mindennapokba a karnyújtásnyira lévő megoldásokat. Ha pedig úgy érzed, hogy mindezek ellenére a stressz még mindig folyamatosan a válladat nyomja, érdemes lehet szakemberhez fordulnod – ezek a tippek nem pótolják a professzionális pszichológiai konzultációt és terápiát.

A légköri jelenségek szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetemen