Huszonötezer liter hamisított pálinkát foglalt le Szabolcsban a NAV

Becsehely, 2020. szeptember 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a magyarországi szabad pálinkafõzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

   Több mint huszonötezer liter illegálisan előállított pálinkát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei családi vállalkozás ingatlanain – közölte a hatóság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

    Simon Béla közleményében azt írta, a nyomozók bűnügyi információkra alapozva ellenőrizték a helyi szeszfőzde üzemeltetőjének és családtagjainak ingatlanait. A melléképületek betonpadozatai alá rejtve többezer literes tartályokban, illetve egy udvarban parkoló autóban, különböző űrméretű műanyag flakonokban bukkantak rá a 150 millió forint értékű szeszre.


    A NAV munkatársai megállapították, hogy az ismeretlen összetételű, illegális úton előállított többféle röviditalt mesterséges pálinkaaromákkal ízesítették, a keverékek alkoholtartalma ötven százalék volt – ismertette a sajtóreferens.


    Simon Béla megjegyezte, a rejtekhelyül szolgáló épületek közül volt, amely legálisan pálinkafőzdeként üzemelt, más vállalkozás viszont hivatalosan kutyapanzióként működött. Utóbbi ingatlan mellékhelyiségeiben száz gramm marihuánát is találtak a pénzügyőrök, akik a kábítószer birtoklása miatt értesítették a rendőrséget.


    A nyomozók a családfőt előállították, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak ellene eljárást.