Hölgyek figyelem!

A kávé a hosszú és egészséges élet titka

Szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját. Ennek apropóján utánanéztünk, milyen új, pozitív eredményekre jutottak a tudósok a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól, és milyen tévhitek élnek még a mai napig a kávéval kapcsolatban.

A kávé legfontosabb hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonsága közismert: hat az álmosság és fáradtság ellen, valamint ráerősít munkabíró képességünkre is. Javítja a memóriát és a logikai gondolkodást, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók védettebbek számos betegséggel szemben. Sőt, ha meg is betegednek, kevésbé viseli meg szervezetüket, és jobb életminőségben, akár hosszabb ideig is élnek, mint azok, akik kerülik a koffeint.

Számos tévhit megdőlt a koffein kapcsán

A koffeinről nem sikerült bebizonyítani, hogy emeli a vérnyomást. Bár évtizedekig így gondolták, a legújabb klinikai vizsgálatok elemzése azt mutatja, hogy szokásos mennyiségben (naponta legfeljebb 300 mg) fogyasztva a koffein nem okoz vérnyomás-emelkedést.

Mítosz, hogy a koffein függőséget okozna. A jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz függőséget. Erről bárki meggyőződhet, aki magát a „koffein rabjának” gondolja: a kávézás hirtelen abbahagyása nagyon rövid ideig, maximum egy-két napig tartó tüneteket vált ki csupán, például enyhe fejfájást, álmosságot vagy fáradtságérzetet.

Jó hír a kávézás szerelmeseinek az is, hogy a koffein nem hozható közvetlen összefüggésbe a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a magas koleszterinszinttel, vagy a szabálytalan szívműködéssel sem. Az átfogó vizsgálatok mindezekre semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak.

A koffein csontritkulást elősegítő hatásáról is megállapították, hogy ingatag lábakon áll. Valóban fokozza a kalcium ürítését, de csak olyan csekély mértékben, hogy attól – kiegyensúlyozott étrend esetén – nem kell tartani senkinek.

Ami azonban csak a közelmúltban bizonyosodott be, hogy kifejezetten ajánlott hölgyeknek, hiszen a kávénak a női szervezetre pozitív, egészségvédő hatása van.

A kávétartalmú italok csökkentik több fajta rák kialakulásának kockázatát, és elsősorban a nők élvezik áldásos hatásukat, hiszen napi négy csésze kávé fogyasztása 10%-kal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Védettebbek a kettes típusú cukorbetegség ellen is a rendszeres kávéivók, és kisebb arányban kapnak agyvérzést, mint koffeinkerülő társaik.

A fentiek alapján tehát nem aggályainkat tehetjük végleg félre a kávéval kapcsolatban, de egy jó (pár) csésze eszpresszóval vagy aludobozos latte-val meg is ünnepelhetjük az évezredek óta fogyasztott élénkítő világnapját!

Források:

Coffee Intake Decreases Risk of Postmenopausal Breast Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis on Prospective Cohort Studies’ by Lafranconi, et. al in Nutrients (2018)

Coffee drinking and colorectal cancer and its sub-sites: a pooled analysis of 8 cohort studies in Japan by Kashino, et al.  for the Research Group for the Development and Evaluation of Cancer Prevention Strategies in Japan (2018)

‘Protective effects of coffee consumption following liver transplantation for hepatocellular carcinoma’ by Wiltberger, Lange, et al, in Zeitschrift fur Gastroenterologie (2018)


‘Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study’ by Gunter et al in Annals of Internal Medicine (2017) [Funded by IARC]

‘Association of Coffee Drinking with Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism’ by Loftfield, Cornelis, Caporaso, Yu, Sinha and Freedman, in JAMA Intern Med (2018)

‘Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality’ by Freedman, Park, Abnet, Hollenbeck and Sinha in The New England Journal of Medicine (2012)

‘Coffee components inhibit amyloid formation of human islet amyloid polypeptide in vitro: possible link between coffee consumption and diabetes/ by Cheng et al, in the Journal of Agricultural and Food Chemistry (2011)

‘Cafestol, a bioactive substance in coffee, has anti-diabetic properties in KKAy mice’ by Mellbye et al, in the Journal of Natural Products (2017)

 ‘Coffee consumption and risk of stroke in women’ by Lopez-Garcia et al, in Circulation: Journal of the American Heart Association (2009)

 ‘Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study’ by Gunter et al in Annals of Internal Medicine (2017) [Funded by IARC]

The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population’ by Kobubo et al, in Stroke (2013)