Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Hogyan lesz biztosan finom a mák az ünnepi süteményekben?

Posted on 2021-11-222021-11-22 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A vetéstől a tárolásig, minden pillanat meghatározza a mák finom ízét

Ha összesítést végzünk a magyarok kedvenc ételeiről, stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Egész évben helye van az asztalon, akár palacsintába tekerve, akár hosszúmetélttel tálalva, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Azonban, hogy a mák iránti vonzalmunkat ne árnyékolják be kellemetlen ízélmények, érdemes körültekintően megválasztanunk, honnan szerezzük be.

[envira-gallery id=’12475′]



A máknak számos egészségre kedvező hatása ismert. A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában.

A mák termesztése általában komoly kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékhez hasonlóan ezt is erőteljesen befolyásolják az időjárási körülmények. Az idei év ebből a szempontból szerencsés volt, a gazdák bőséges és jó minőségű terményt takaríthattak be.

„Az egyedüli nehézséget az jelentette, hogy az utóbbi időben számos növényvédő szert vontak ki a forgalomból úgy, hogy nincs alternatívája. Ez arra sarkallja a termelőket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, illetve folyamatosan térjenek át a környezetbarát megoldások alkalmazására” – avatott be Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet ügyvezetője, termelési vezetője.

Milyen a jó mák?

A jó mák első és legfontosabb ismérve, hogy kellemes íze van, nem keserű. Ezt főként kóstolással tudnánk ellenőrizni, amire persze a legtöbb esetben nincs lehetőség, ezért a mák esetében különösen fontos, hogy ismert és bevált forrásból töltsük fel újra és újra a készletünket. Ha a mák íze nem megfelelő, a belőle készült étel fogyasztása sem lesz kellemes élmény.

„A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná. Tévedés azt gondolni, hogy a betegségek elkerülésének az egyetlen módja a permetezés. A folyamat ennél sokkal összetettebb, kezdve a talaj tápanyaggal, vitaminnal való ellátásával és természetesen a megfelelő minőségű vetőmag használatával” – tudtuk meg Tóth Arnoldtól.

Nem mindegy, hogy tároljuk

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az aratást követően is el lehet rontani az amúgy egészséges mák ízét, például úgy, ha nem esik át alapos tisztításon, és a mákszemek között gyommagok maradnak.

„A tárolás során lényeges, hogy a különböző évjáratokat külön kezeljék, hiszen a mák aratás után nagyjából egy évig őrzi meg kiváló minőségét, azt követően a benne lévő olajtartalom öregedésével arányosan keseredik az íze. A vásárlóknak is azt szoktuk tanácsolni, hogy ha nagyobb mennyiséget vesznek, hosszabb távra, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tárolják, mert hidegben nem öregszik az olaj, darálást követően pedig lehetőség szerint azonnal fogyasszák el, vagy csak rövid ideig mélyhűtsék” – ismertette Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője.

Családban marad

A ma is sikeresen működő Zöldi Kertészetet a dédszülők alapozták meg az 1920-as években, majd a nagyszülők, szülők vitték tovább a gazdaságot, jelenleg pedig öt fiútestvér végzi teljes összhangban a termelést. Számos zöldség termesztésében járnak élen, büszkeségük az általuk 2009 óta termelt mák, amely egyedi eljárási módjuknak köszönhetően különösen ízletes, ezáltal népszerű a fogyasztók körében.

„Jelenleg 200 hektáron öntözött kertészeti növénnyel, 200 hektáron pedig szántóföldi növénnyel dolgozunk. Emellett speciális gépeket is gyártunk a saját kertészetünk használatára. Számunkra a tevékenységünk nem csupán munka, hanem misszió. Nagy felelősséggel jár egy 100 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás irányítása, aminek mi mindannyian igyekszünk eleget tenni” – mondta a termelési vezető.

Mákjukhoz és egyéb termékeikhez jelenleg webshopjukon keresztül juthatnak hozzá a magánemberek és a viszonteladók is, hamarosan pedig elkészül az a térkép, amelyen az egész országban mindenki megtalálhatja majd a hozzá legközelebbi Zöldi Mákot árusító boltot.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:mák

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Ki mit tud az étrend-kiegészítőkről
Next Post: 10-ből 1 ember álma, hogy egyszer legyen egy saját vendéglátóhelye

Kapcsolódó anyagaink

  • MEGÚJULT A FELNŐTTEKNEK SZÓLÓ OKOSTÁNYÉR® Gasztropress
  • Több élelmiszert és ételízesítőt is vissza kell hívni a forgalomból Gasztropress
  • A világnap, ami mindenkit érint Gasztropress
  • Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal a Kométa Gasztropress
  • Időszaki sörplakát-kiállítás nyílik a Dreher Söripari Emléktárban Gasztropress
  • Közösen támogatja a hazai élelmiszergazdaságot a MATE és a COOP Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Bemutatkozott a vadonatúj Mitsubishi Colt
  • Szörnyeteg Priust villantott a Toyota Le Mansban
  • Az emberek a villanyautókról beszélnek, de hibridet vásárolnak
  • Folytatódhat a Peugeot Le Mans-i legendája
  • A finn pályákon “száguldozhatnak” a fotelralisták :-D
  • A szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!
  • 120 éve gyártották az első biztonsági pengés borotvát
  • Vérképzőszervi daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája napjainkban
  • Melyik lesz 2023 legjobb első könyve?
  • Növekvő energiaárak – Veszélyben az infrastrukturális beruházások
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • A nyaralás mindig a repülőtéren kezdődik
  • Van képünk hozzá (23.06.06.) –  Toyota Tacoma Trailhunter
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • Versenykörülmények között teszteli folyékony hidrogén hajtású technológiáját a Toyota
  • Fél évnyi tesztelés után országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Túrós palacsinta Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Ne főzz külön mindenkinek, használd inkább az egységes alapanyagrendszert! Gasztropress
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress
  • Hatalmas sikert aratott Lázár Chef szervezésében az első Piaggio Pizzakészítő Bajnokság Gasztropress
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • A gyermekkori étkezési szokásaink egész életünkre kihatnak Gasztropress
  • Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt? Kinekeszelma

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.