Hiába a karantén kilók, a magyarok nem akarnak diétázni

A diéták, a fogyókúrás ételek és táplálékkiegészítők iránt jellemzően tavasszal és nyár elején szokott megugrani az érdeklődés, majd ez a trend egészen a nyári szezon végéig kitart. A tavalyi évben ez érzékelhetően elmaradt a meglehetősen váratlan, a megszokottnál sokkal kevesebb utazást és közösségi programot hozó nyár hatására. 2021-ben növekedni kezdett ez a trend, viszont még messze volt a két évvel ezelőtti adatoktól.

A magyarok nem akarnak szabadulni a plusz kilóktól

A korábbi évekkel ellentétben 2020 márciusától nagyon visszaesett a diétához kapcsolódó tartalmak keresése, és bár az 2021 hozott némi fellendülést, még mindig messze elmaradt a korábbi trendektől. „Minden tavasszal meg szokott nőni a diétás termékek és a táplálékkiegészítők iránti kereslet, ugyanis az emberek általában ilyenkor kapnak észbe, hogy szeretnék magukat formába hozni a nyári szezonra. 2020-ban viszont ez a tendencia látványosan visszaesett” – mondta el Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezetője – „Ennek elsősorban a koronavírus-járvány és a következtében kialakult karantén helyzet, a korlátozott utazási lehetőségek, és az egész tavalyi tavaszi és nyári időszakot körül lengő bizonytalanság lehetett az oka”. 2021-ben növekedni kezdett a trend, többen keresték a diétás és fogyást elősegítő termékeket, mint a tavalyi évben, azonban még mindig elmarad a két évvel ezelőtti adatoktól.

Amikor diétákról van szó, akkor megkülönböztethetjük az impulzív és a tudatos vásárlókat. Előbbiek egy hirdetés, celeb vagy influenszer hatására hirtelen döntenek úgy, hogy megpróbálkoznak valamilyen lehetőséggel, a tudatos vásárlók viszont, akik valóban életmódot akarnak váltani, utána olvasnak, hogyan építsék fel a táplálkozásukat, milyen étrendet kövessenek” – mutatott rá Jánvári András. Utóbbiak keresik a különböző táplálékkiegészítőket, vitaminokat és tudják, hogy emellett elengedhetetlen a változatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás is. Az elmúlt bő másfél év keresési és vásárlási szokásait figyelembe véve úgy tűnik, hogy mindkét csoport tagjai kevesebben lettek. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyors, ám kevésbé tartós sikert ígérő diéták helyett érdemes lehet inkább az életmódváltást választani, áttérni az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Ha valaki azonban mégsem tesz így, akkor nagy segítséget jelenthet a szervezetnek a rendszeres vitaminfogyasztás. „Ebben az esetben arra érdemes leginkább figyelni, hogy a vitaminok jó minőségűek legyenek. Ha valakinek nem bízik a komplex készítményekben, akkor mindenképpen érdemes szedni C vitamint, K2 és D3 vitamint, magnéziumot, szelént, kollagént és halolajat”- tette hozzá Jánvári András.

Egyre többen nyitnak a növényi eredetű termékek felé

Egyre több és több vegán, illetve vegetáriánus étterem nyílik, emellett az áruházakban is egyre gyakrabban találkozhatunk növényi alapú élelmiszerekkel. A vásárlók három részre oszthatók, ugyanis van azok csoportja, akik divatból kezdenek el a növényi alapú étrendet követni, vannak, akik az állatvédelmi és fenntarthatósági okokból, illetve mások állatok iránti tiszteletből és vannak, akik valamilyen érzékenység (pl.: laktózérzékenység) miatt. „Ez a trend abból is jól látszik, hogy például egyre több vásárlónk keres növényi alapú fehérjét, illetve egyéb táplálékkiegészítőket. Bármilyen okból is kezd valaki növényi étrendbe, érdemes szakembereket vagy szakeladókat keresni, mert nehogy bizonyos tápanyagok ne kerüljenek az adott ember szervezetébe” – hangsúlyozta a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy 2020-ra 30%-kal több növényi alapú fehérjét értékesítettek, mint egy évvel korábban, idén pedig már 70%-kal nőttek ezek az adatok a 2019-eshez képest.

Egyre tudatosabb a vitaminfogyasztás

Ha valaki valóban odafigyel arra, hogy egészségesen, tudatosan éljen, ahhoz elengedhetetlen a rendszeres vitaminfogyasztás. A járványhelyzet miatt sokan szereztek be nagy tételben a tavalyi évben jellemzően C és D vitamint, ráadásul ez a trend 2021-ben is csak minimálisan csökkent, az őszi és téli hónapokban növekedésre lehet számítani. Az őszi szezonban emellett leginkább a cink és szelén iránt szokott megnőni a kereslet, ugyanis régóta ismert szélesebb körben is a vírusok elleni pozitív hatásuk. Az idei év egyik slágere továbbá a B vitamin, ami jó hatással van az idegrendszerre, így a háziorvosok gyakran javasolják a Covid-19 fertőzésen átesett betegeknek.