Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Határon átívelő bortúrára invitálnak Bács-Kiskun borászai

Posted on 2019-11-182021-11-14 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp



Bemutatkoztak Bács-Kiskun legfinomabb borai

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. A Four Points by Sheraton Kecskemét hotelben, november 14-én megtartott rendezvényen egy jótékonysági borárverésre is sor került, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.

Bács-Kiskun megye a jó borok hazája, ahol az ország legnagyobb szőlőterületén folyik a bortermelés. A megyei önkormányzat azért rendezi meg a Bormustrát évről évre, hogy ezt a munkát honorálja, és tovább öregbítse a környék borainak jó hírét.

A rendezvényen az egészen kicsi pincészetekkel és a legnagyobb borászatokkal is találkozhattunk, ez a felhozatal pedig idén a vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is kiegészült, határokon átívelővé téve a kínálatot. A meghívottak borkorcsolyákból és sajttálakról szemezgetve találtak közös hangra a minőségi borok élvezetében.

A megnyitón Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszönetet a résztvevőknek, majd Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője vette át a szót.

Minden borász négy-négy borral készült a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában. Ezek közül idén is kóstolóval egybekötött közönségszavazás döntött arról, melyik bor érdemelte ki a „Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora” címet. A meghívottak a megye meghatározó tisztségviselői, vezetői, borkedvelői, turisztikai –és vendéglátóipari szakemberei közül kerültek ki, akik az eseményen belekóstolhattak „a megye aranyába” – így borítékolható, hogy az év boráról idén is megalapozott döntés született.

Bortúra határon innen és túl

Idén a megyei vezetőségnek hála útjára indul egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja majd az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nem csak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a látogatóknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

A Bormustrán a projekt keretében készült könyv is bemutatkozott, ami a túra útvonalát és egyes állomásait is szemlélteti, de egy kiállítás is helyet kapott itt a térség pincészeteiről, történeti örökségéről. Ráadásképp levetítették azt az imázsfilmet is, ami a borozás életérzését, a zamatok és ízek harmóniáját tárta elénk, bemutatva, mit jelent a bor iránti rajongás és elkötelezettség.

Határon túliak sorsát egyengeti a jótékonysági árverés

Az Önkormányzat ebben az évben egy fontos ügyet is felkarol: a Kárpátokban megbúvó csángó falu, Háromkút lakói részesültek a támogatásban, ahol a családok gyakran kényszerülnek a gyermeküket már nagyon fiatalon, 10 évesen a távoli bentlakásos iskolákba küldeni. Ez a döntés rengeteg fájdalommal és lemondással a létminimum határán tengődő családok számára, amelyek ennek következtében sajnos gyakran szétszakadnak.

Az est során Gál Hunor örmény katolikus plébános, Háromkút hitéleti vezetője ismertette azokat a körülményeket, amelyek megérintették és segítségre sarkallták a jelenlévőket. A jótékonysági árverésre a kiállító és bemutatkozó borászatok ajánlottak fel értékes borokat, amelyek árveréséből befolyt összeg egyenesen a rászorulókhoz került, de olyanok is akadtak, akik névtelenül és licit nélkül nyújtottak támogatást a határon túliak részére.

Ez a jótékonysági akció külön aktualitással bír, hiszen ma, november 15-én tartjuk a Magyar szórvány napját. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kiemelten fontosnak tekinti, hogy a szórványban élő gyerekek is lehetőséget kapjanak a tanulásra. A hosszú távú, államilag támogatott végcél számukra egy kollégiumot is létrehozni.

Ehhez ugyan a jelenlegi gyűjtés nem tud hozzájárulni, de segíti néhány család sorsának jobbra fordulását. A gyűjtés nem áll meg, hanem a megyei települések, cégek megkeresésével folytatódik. Aki megengedheti, maga is csatlakozhat, és adományát eljuttathatja az Élhető Kiskunmajsa Egyesület számlaszámára.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:borúra

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Olasz gasztronómiai világhét a tudatos táplálkozás jegyében
Next Post: Ezerötszáz szegény ebédelt Ferenc pápával a Vatikánban

Kapcsolódó anyagaink

  • Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban Gasztropress
  • A magyar csapat elnöke a hústál zsűrizésében vesz részt Gasztropress
  • Ingyenessé válik az iskolai közétkeztetés az alsó tagozatosok számára Gasztropress
  • Próbáltál már vízben bacont sütni? Gasztropress
  • Az Aldi 180 grammos szilvás Manner Puszedli terméket hívott vissza Gasztropress
  • Francia sajtválogatást hívott vissza az Aldi Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Kevesen akarják, hogy csak a haveroké legyen a Lánchíd – Egy héttel meghosszabbítják a Budapesti Lakógyűlés szavazásának határidejét
  • Újpest-városkaput is megtisztította partnereivel a BKK
  • A hétvégén csak a Batthyány tér és Békásmegyer között jár a H5-ös HÉV
  • „Zöld pokol” küldetés
  • Rövidített útvonalon jár a hétvégén a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos
  • A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja
  • A LEGO Group és Samira Wiley színész a Pieces of Me-t építi
  • Rekordsebességre gyorsult a globális felmelegedés
  • Romy érzelemdús klubslágerrel vezeti fel első szólólemezét
  • A vízparti üdülőhelyeket népszerűsíti az MTÜ
  • Dugót és légszennyezést okozva demonstráltak a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület bohócai
  • Van képünk hozzá (23.06.09.) –  Toyota Tacoma TRD Sport
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • Pozitív doppingteszt miatt két török súlyemelőt felfüggesztettek
  • Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség tesztjében
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • A Honda CMX1100T Rebelre is felpattant Anita és Sanyi
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat Gasztropress
  • Három gyerek mellett fogyott le egy magyar édesanya az applikációnak köszönhetően Gasztropress
  • Korpacibere és vetrece az Andrássy úton Gasztropress
  • Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Márton-napi libanapokat tart a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon Gasztropress
  • Házi túrórúd recept Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.