Gyors intézkedéseket kér a Tej Terméktanács a termelői költségek emelkedése miatt

   A költségek jelentős emelkedése ellehetetleníti a tejtermelőket, ezért gyors intézkedésekre van szükség – közölte a Tej Terméktanács kedden az MTI-vel.

    A drágulás megállíthatatlannak látszik, és szinte az összes termelési költséget érinti – indokolták a követeléseiket, amelyek a támogatások növelését és felgyorsítását szorgalmazzák. Követelik többek között a tejtermelői támogatások kifizetését előlegként, az állatjóléti támogatás emelését, a költségnövekedések elismerését a pályázatokban, a kedvezményes forgóeszköz-hitelek meghirdetését, a feldolgozóipari beruházások támogatását. Javasolták továbbá az állatlétszám- és munkaerőmegtartási kötelezettségek enyhítését, valamint a törvénymódosítási javaslataik hatályba léptetését.


    Az érdekképviselet a takarmány, az energia, a szállítás, az alapanyagok drágulása mellett a szakemberhiányra is kitért. Az ipar – mint írták – elszívja a munkaerőt, és bár a termelés idén még bővülni fog, egyre többen kényszerülnek visszafogni vagy felszámolni a tevékenységüket. Visszautasították azt is, hogy a feldolgozók vagy kereskedő társaságok gazdasági erőfölénnyel próbálják akadályozni a helyzet megoldását. Ha így történne, a tejtermelők “megteszik a szükséges lépéseket” – olvasható a közleményben.