Gyermeknapi „pacsalintázás”

Szombaton 10 órától 34 intézeti helyszín számára töltenek palacsintát a Pagony kertben a noÁr Mozgalom aktivistái, amit másnap délelőtt – az egyéni felajánlásban készülőkkel kiegészítve – „házhoz” is szállítanak. Második alkalommal szervezik meg e jószolgálati mozgósítást, mely során az ételérzékenyek egyedi igényeit sem hagyják figyelmen kívül.

Tavaly indult útjára a kezdeményezés – mondta el Tóth-Kása Ottília programkoordinátor -, amikor a noÁr Mozgalom Hős utcai ételosztásának öthetes programját egy gyermeknapi különlegesség zárta. A közösségi felületen közzétett felhívás hatására fél Budapest palacsintát sütött, amiből más szervezetek kis kedvezményezettjeinek is jutott.” A higiéniás követelményeket szem előtt tartva, külön csomagolva érkeztek az előre egyeztetett háromdarabos adagok és a tölteléknek valók. Az egyedi igények kiszolgálása sem jelentett akadályt. A közel ötezer palacsinta között glutén- és laktózmentes édességgel, de még varázslatos palacsintaszőnyeggel is készültek a szervezők. A felajánlások „oroszlánrészét” a Marcsika Palacsintája vállalta. A 2018-ban alapított csepeli üzem hajléktalan édesanyákat foglalkoztat. Állami gondozott gyerekek egykori nevelőtanáraként az ötletgazda Tajti Mária – amikor épp nem palacsintát süt szimultán tíz serpenyőben – pedagógusként dolgozik, áruforgalmat és élelmiszerismeretet oktat sajátos nevelésű diákoknak a Csepeli Erőmű Szak- és Átképző Kft. alapítványi iskolában.

Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója így fogalmazott az egy évvel ezelőtti akció összefoglalójában: „GYEREKNAP!!!! Végeredmény: 1450 gyereknek jutott 4714 palacsinta Budapest-szerte, Tarnabodon és Pilisen. Kimondhatatlanul csodálatos nap volt!! Reggel 11-kor a Pagonyban kezdtünk (nagyon köszönjük Foitl Andrásnak és a Pagony kertnek a segítséget és a helyszínt) ahol a csodálatos és pótolhatatlan koordinátorunk, Tóth-Kása Ottília, Bérces Nóri, Csermák Tímea – Totti, Fülöp Júlia a Pacsalinta kommandó felelősei és a Budapest Bike Maffia előkészítette a cuccokat. Ott voltak a szállítóink, akik startra készen várták, hogy vihessék Gyermeknap alkalmából a 4715, igen 4715 !!! db palacsintát Budapestre, Pilisre és Tarnabodra.