Fulladásveszély miatt ABC márkajelzésű édességeket hívnak vissza

    Fulladásveszély miatt visszahívják az ABC Fruit Jelly Straws, magyarul Zselés Tubusok Gyümölcsízzel megnevezésű termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

    A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 260 grammos és az 1000 grammos kiszerelésű termékeket ne fogyasszák el, ugyanis fennáll a fulladás veszélye a zselés minicsésze jellegű édességben nem engedélyezett adalékanyagok (E407 és E410) miatt.  


    A Tajvanról származó édességek importőre a Hollandiában található Asia Express Food BV.


    A termékekről Belgiumból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.


    A Nébih honlapján ismerteti, hogy a zselés minicsésze olyan édesség, amelyet kisméretű, félmerev műanyagból készült kelyhekbe vagy kapszulákba töltenek, hogy egy falatban lehessen elfogyasztani, a kelyhekre vagy kapszulákra gyakorolt nyomással a szájba juttatva őket. A zselés minicsészék alakjuk és állaguk miatt megakadhatnak a torokban, és elzárva a légutakat esetlegesen fulladást okozhatnak, ezért az Európai Unióban jogszabály tiltja számos zselésítő anyag, köztük az E407 és az E410 használatát ezekben a termékekben.