Fiktív számlával próbálta elkerülni a közterhek befizetését egy élelmiszereket gyártó vállalat

    Dolgozói munkaviszonyának bejelentése helyett fiktív számlákat fogadott be egy mirelit-élelmiszereket gyártó vállalat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt megállapító vizsgálatának eredményeként több mint 22 millió forint folyt be az államkasszába – közölte az adóhatóság szerdán az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint kockázatelemzés alapján figyelt fel a NAV arra, hogy egy mirelit-élelmiszereket gyártó cég folyamatosan, nagy összegben fogadott be számlát egy alvállalkozótól, pontosan ugyanolyan termékek előállításáról, mint amit maga is készített.


    A NAV rendszereiből jól látszott, hogy a számlakibocsátó alvállalkozónak nem volt a termékek gyártására alkalmas telephelye, és nem fizetett járulékot a nála egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentett munkavállalók után.


    Az alvállalkozó ügyvezetője a papíron foglalkoztatott több száz munkavállaló közül egy személyt tudott megnevezni, a saját lányát. Hogy ne kelljen áfát fizetnie, fiktív, munkaruhák beszerzéséről kiállított bizonylatokat fogadott be olyan társaságoktól, amelyek képviselői azt állították, hogy a több millió forint értékű árut ukrán magánszemélyektől vásárolták, vastag aranyláncokért cserébe.


    A mirelit-élelmiszereket gyártó cég gyárában rajtaütésszerűen megjelent adóellenőrök megállapították, hogy a céghez, illetve az alvállalkozóhoz bejelentett személyek mind a gyártó cég irányítása alatt, a cég eszközeivel és alapanyagaival, ugyanazon a gyártósoron dolgoztak. A munkavállalók nem is ismerték állítólagos foglalkoztatójukat, az alvállalkozót. A tények azt támasztották alá, hogy a valódi és egyetlen foglalkoztató maga az adózó, a gyártó cég volt – ismertette az adóhivatal.