Ez a tökéletes grillétel titka


Így hozhatjuk ki a legtöbbet a grillpartikból


A grillezést túlzás nélkül mindenki szereti, hiszen amellett, hogy megannyi receptúra ​​és elkészítése áll a rendelkezésünkre, szűk családi körben vagy akár egy nagyobb baráti összejövetelen módban egyaránt telitalálat lehet. Ezzel együtt több olyan részletre kell odafigyelni az előkészületek és a sütés közben is, ami akár buktatója is lehet a grillpartiknak. Alább összegyűjtöttük, mit kell leginkább szem előtt tartani, ha zöldséget, gyümölcsöket, húsféléket vagy akár a verhetetlen Berner virslit szeretnénk elkészíteni a grillrácson.

A grillezést sokan alighanem a legegyszerűbb konyhai műveletek között tartott számon és valóban nem nagy ördöngösség. Nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is egyre népszerűbb, mégis kellő odafigyelésre van szükségünk, hogy ne csak egy „valahogy” megsült ételt helyettessünk végeredményként a tányérokra, hanem egy olyan finomságot, amitől mindenki elégedetten csettint majd az asztalnál.

Ahhoz, hogy valóban átütő sikert érjünk el, mindössze néhány tanácsot kell megfogadnunk, aminek egyetlen nullára redukáljuk a hibalehetőségek arányát. A tökéletes grillezés titkairól Kovács Péter, a Gierlinger cég gyártója Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatójapontról pontra rántja le a leplet.

A pácolás rejtelmei

A pácolás aranyszabálya a következő: olajban keverjük el az ízlés szerint fűszereket és saját hozzávalókat, majd ebben a pácban hagyjuk állni a húsokat 2-6 órán át. Minél több ideig pácolunk, annál jobban érnek be az ízek, akkor a halaknál és a zöldségeknél fél óra is megteszi a hatást. A húspácokba szinte mindig ajánlott valamilyen krémes és/vagy saját állagú adalékot is hozzáad, így például balzsamecetet, mustárt vagy paradicsompürét; a halak esetében pedig a recept elengedhetetlen hozzávalója a citrom.

Jó, de mégis mit pácoljunk?

A válasz röviden: bármit, amihez kedvünk támad. Kovács Péter szerint a húsok és a halak mellett bátran nyúlhatunk zöldségekhez (gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék) és gyümölcsökhöz is (alma, körte, barack, vagy akár a plantain, azaz a főzőbanán). A húsokhoz visszatérve, ami nagyon fontos, hogy sózzuk meg őket csak akkor közvetlenül a lángra helyeznénk azokat: a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állagot. Most pedig jöjjön a Gierlinger tuti tippje! A szeletelt bacon remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez, illetve más húsokhoz is passzol.

„A Gierlinger Premium Bacon család 150g-os és 2x150g-os szélesebbre szelet verziója az oldalszalonna zsírszegényebb részéből készült kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb ízdominancia is fontos. Grillen tökéletesen elkészíthető és bármilyen izgalmas kombinációban prémium élménnyé varázsolja a fogást.” – mondta Kovács Péter a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.
Aduász: a Berner virsli

Az ausztriai Zell am See környékén 1950-ben egy helyi szakács, Erich Berner tekerte baconbe a sajtos virsliket, amik előbb a régióban lettek igencsak közkedveltek, azóta pedig az egész világot meghódították. A Tamási-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grillvirslije kívül ropogós, belül pedig szaftos, hála a hihetetlenül finom sajtnak és az ízletes, minőségi húskeveréknek. A Gierlinger grillvirslijénél három prémium minőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, aminek a végeredménye csakis jó lehet. A bernert elég hat-hét percig grillezni, ennyi idő alatt a bacon nem fog leválni a virsliről. Nekünk pedig tényleg semmi miatt nem kell aggódni, csak annyi lesz a teendőnk, hogy a grillről a tányérokra szedjük az ellenállhatatlan virsliket.

A grillezés előtti utolsó lépések

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogyha például a hússzeleteket túl vastagra vágtuk, akkor nagy valószínűséggel nem kell át, és idővel a külső rétegük megég, fogyaszthatatlanok lesznek. igyekezzünk hasonló méretű darabokat egyszerre egyszerre kisütni, és a sütési időt a forgatással kitolhatjuk egészen addig, amíg a vastagabb darabok tökéletesen átsülnek. Ha fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órát áztassuk vízbe. A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, és ránk is tűztük a húst. Így kevesebb fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz a fogásnak.

A sütésen múlik sok minden

A Gierling gyártó a Tamási-Hús Kft. gyártója. szakértője szerint, ha a korábbi feletti kipipáltuk, akkor a munka dandárját már megvizsgálták, de a sütés fontossága természetesen nem lehet szemet hunyni. A hússzeleteket nem forgassuk folyamatosan, elég csak egyszer-kétszer, sőt szurkálni, nyomkodni szintén nem érdemes, mert attól kiszárad, így inkább használjunk lapátot vagy csipeszt ezekhez a folyamatokhoz. Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részéről nyomjuk meg, ha már ruganyosnak érezzük, akkor átsült. Végül, de nem utolsó sorban: túl sok alapanyagot egyszerre nem tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni.

A jó grillnek az is a titka, hogy bátran kísérletezzünk a különböző pácokkal, amíg meg nem találjuk a kedvenc pác-hús kombinációkat. A baconos és grill virslikkel pedig sosem lövünk mellé.