Évente több mint félmillió forintot dobnak ki a magyar háztartások

A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 000 forintot is spórolhatnánk

  • A Samsung európai kutatásából kiderül, hogy egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás.
  • A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint egynegyedét dobják ki, melyek nagy részét a készételek teszik ki.
  • A Samsung szakértők tippjeivel segít a pazarlás csökkentésében, amelyekből kiderül, hogyan rendezhetik át úgy a hűtőjüket, hogy abban még tovább eltarthatók legyenek az élelmiszerek.

Az idei év korlátozásai mindenkit tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok. A hűtő és más konyhai tárolók nem megfelelő használata akár százezres nagyságrendű kidobott élelmiszerhez is vezethet egy-egy háztartásban.

A gyümölcsök vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a magyar háztartásokban, a legtöbben rossz helyen tartják a körtét (76 százalék), az almát (86 százalék) és a narancsot (83 százalék) is. Ezeknek a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók. A felmérés szerint, hasonló okokból, a megvásárolt élelmiszerek sokkoló, 29 százalékát dobják ki a magyarok évente, így akár 597 580 forintnyi étel is a kukába kerülhet háztartásonként. Az adatok alapján legnagyobb arányban a fűszernövényektől (38 százalék), a készételektől (37 százalék) és a szószoktól vagy öntetektől (38 százalék) szabadulnak meg a felhasználók. Meglepő eredmény, hogy olyan drága, kényelmi termékek, mint a fagyasztott készételek, gyakran maradnak a hűtőben, így értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket.

Az olyan termékek, mint például a ketchup pazarlása két főbb okra vezethető vissza. A felhasználók nehezen tudják eldönteni, hol tárolják, hiszen több mint negyedük (27 százalék) a hűtőn kívül tartja. Felbontás előtt ez is jó megoldás lehet, azonban a megkezdett üveget mindenképpen hűtőbe kell tenni. A hasonló szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami újravásárláshoz és így a fölösleg kidobásához vezethet. A megfelelő tárolás így nemcsak a pazarlást csökkentheti, hanem a helykihasználást is hatékonyabbá teheti.

A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) úgy gondolja, elkerülhetné a pazarlást, ha jobban rendszerezné az élelmiszereket, a válaszadók több mint kétharmada (69 százalék) szerint pedig tovább elállnának az ételeik, ha megfelelő módon tárolnák azokat.

A Samsung éppen ebben kínál segítséget a felhasználóknak. A vállalat innovatív megoldásai, mint a No Frost, vagy az Optimal Fresh+ technológiák segítenek megtartani az ételek minőségét, a Samsung új RB7300 hűtőjét pedig úgy tervezték, hogy a romlandó termékek frissességét is hosszú ideig megőrizze, hogy a felhasználók tovább élvezhessék a kedvenc ízeiket.

A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel a nem ellenőrzött lejárati dátum (37 százalék), a nem megfelelően tervezett bevásárlás (35 százalék) és a hűtőben felejtett termékek (25 százalék).

Azok számára, akik szeretnének hosszabb időre előre helytakarékosan bevásárolni vagy gyakran feledkeznek meg a hűtőben megbúvó termékekről, ideális megoldást kínál a Samsung SpaceMaxTM technológiája, amely a vékonyabb oldalfalaknak köszönhetően biztosít több helyet a hűtőben, miközben annak mérete a megszokott marad.

Élelmiszertárolási tippek1

TermékMegfelelő tárolás helye
NarancsHűtő
KörteHűtő
FokhagymaHűtő
AlmaHűtő
SzilvaHűtő
SzőlőHűtő
FűszernövényekHűtő
RépaHűtő

A Samsung egyszerű, bárki számára megvalósítható tippekkel járul hozzá az élelmiszerpazarlás elleni harchoz és segíti a felhasználókat, hogy tovább frissen tartsák kedvenc ételeiket. Ehhez elég egy pillantást vetni a hűtőre.

  1. Alakítsd a hűtőd elrendezését a saját igényedhez! Mindig lesz egy nagyobb flakon vagy doboz, ami nem fér el úgy, ahogy szeretnéd, a polcokat kiszedni pedig általában nem egyszerű. A Samsung Slide & Fold Fiókjai könnyedén felhajthatók, följebb vagy lejjebb állíthatók így a hűtő tartalmához igazíthatod azokat és egyik termék sem okoz majd fennakadást.
  2. A gyümölcsök és zöldségek eltérő időben érnek és másképp szállítják őket, éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan módon tárold őket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mint például az avokádót, az őszibarackot és a dinnyét, érésük előtt szabad levegőn érdemes tárolni, azonban érésük után érdemes a hűtőszekrénybe tenni.
  3. Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében keress olyan modelleket, amelyekben megtalálható a No Frost technológia. Ezzel nemcsak az ételek maradnak hosszabb ideig frissek, de megakadályozza a jég felhalmozódását is, így nem szükséges leolvasztani, a hűtő pedig jégmentes marad.
  4. Nem csak a hőmérséklet, a páratartalom is számít. Használd ki a hűtőszekrény fiókjai által kínált lehetőségeket! Ha teheted, használj olyan fiókokat, amelyek lehetővé teszik a hűtés szabályozását, így a friss gyümölcs és zöldség mennyiségétől függően állíthatod be hőmérsékletet, amelynek köszönhetően azok ropogósak és frissek maradnak, nem vizesednek. Senki nem szereti a fonnyadt salátát!
  5. A nyers húst, a baromfit és a halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán tárold, jól becsomagolva! Így megakadályozhatod a szagok terjedését, és a hús leve sem fog más élelmiszerekre csöpögni, ami növelné a keresztszennyeződés kockázatát, amely további élelmiszerpazarláshoz vezethet. A Samsung Optimal Fresh+ zónája lehetővé teszi, hogy a húsokat vagy gyümölcsöket hosszabb ideig, biztonságosan tárold. A csúszkával könnyedén szabályozható a légáramlás, így a hőmérséklet 0 és 3 fok között állítható be. Ez a kis eltérés nagyban befolyásolja a hús, a gyümölcs és a zöldség frissességét. Az Optimal Fresh+ két hőmérsékleti zónára osztja a könnyen kezelhető rekeszt, amelyben egy rugalmasan mozgatható elválasztóval alakíthatsz ki az igényeidnek megfelelően nagyobb vagy kisebb helyet.

A hűtőszekrény fiókjának alján felejtett zöldségek látványát mindannyian ismerjük, de néhány apró változtatással ez a múlté lehet. Elég egy kicsit odafigyelni a szokásainkra, tudatosan átrendezni a hűtőt és megismerni a különböző ételek optimális tárolási módját, így tehetünk mi az élelmiszerpazarlás ellen a hétköznapokban – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Gondoljuk át, hogyan használhatjuk ki legjobban a hűtőben rendelkezésre álló helyet és a funkciókat, hogy az ételek minél hosszabb ideig frissek maradjanak! Az RB7300 hűtőszekrény Rack & Shelf funkciója segít csökkenteni a hűtőszekrényben található holtteret, így hatékonyabban tárolhatunk több terméket. Amennyiben a rendelkezésre álló konyhai tér korlátozott, a Samsung SpaceMax™ technológiája jelenthet megoldást. A vékonyabb falaknak köszönhetően a kívülről azonos méretű hűtő belül nagyobb kapacitással bír.”

Ötből négy (83 százalék) megkérdezett magyar ember bűnösnek érzi magát az elpazarolt ételmennyiség miatt, a megkérdezettek több mint kétharmada pedig (71 százalék) a korlátozások miatt még inkább tudatában van az élelmiszerpazarlásnak. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (74 százalék) már kész tervvel rendelkezik, hogyan vegye fel a harcot az otthonában a probléma megoldása érdekében.

A 11 európai országban, 20 000 fő részvételével végzett kutatás során kiderült, hogy Svájcban veszett kárba a legtöbb élelmiszer, őket szorosan követte Norvégia, Olaszország és Franciaország.

A hűtőszekrény optimális elrendezéséről és az élelmiszerpazarlás kezeléséről további információ a https://www.samsung.com/hu/explore/food-home/four-simple-tips-for-better-fridge-management/ weboldalon érhető el.

Megjegyzések

Európai kutatás, amelyet a 3gem kutató csoport 11 országban végzett 2020 novemberében, 2000 magyar felnőtt megkérdezésével.

A pénzbeli kár értékét a válaszadók átlagos heti kiadásai és az összes kategória becsült átlagos fogyasztása / hulladékai alapján számították. Az éves adatok ez alapján, az év heteinek szorzatával számítva.

Gyakran helytelenül tárolt ételek


Hűtőszekrényben tároljaHűtőszerkényen kívül tároljaNem használja a háztartásbanMegfelelő tárolás helye
Narancs15%83%2%Hűtő
Körte19%76%5%Hűtő
Fokhagyma13%84%3%Hűtő
Alma12%86%2%Hűtő
Szilva25%67%8%Hűtő
Szőlő34%62%4%Hűtő
Fűszernövények27%67%6%Hűtő
Répa45%53%2%Hűtő

Legmagasabb arányú élelmiszerpazarlás

KategóriaHulladék
Fűszernövények38%
Szószok/Öntetek38%
Készételek37%
Szárazáru32%
Édességek/Csokoládé30%
Zöldségek30%
Kenyér29%
Gyümölcs28%
Tejtermékek27%
Húsok26%

Élelmiszerpazarlás országonként

Rangsor (Pénzbeli kár alapján)Ország
1Svájc
2Norvégia
3Olaszország
4Franciaország
5Belgium
6Németország
7Hollandia
8Svédország
9Lengyelország
10Egyesült-Királyság
11Magyarország

1 A WRAP A-Z élelmiszer tárolási útmutatója a termékek élettartamának növelése érdekében