Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Posted on 2021-02-262021-02-26 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését a 2021. évi megmérettetésre.

Az idei szakácsversenyre – melynek szlogene „Egy a természettel” – 2021. március 12-ig lehet nevezni.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot:

  • vadhúst,
  • Naszálytej-Fittej írót, valamint
  • bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket (utóbbi kiváltható bármilyen, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel).

A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten. Hozzáfűzte, hogy a verseny ötletét A séf című könyv adta, mely kiválóan rávilágított arra a kérdésre: „ha a gyökereinket megtagadjuk, akkor milyen lesz a gasztronómiánk?” Sokan kutatták már, milyen volt a korabeli magyar konyha. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most, illetve, hogy létezik-e egyáltalán? – mi éppen ezért azzal kezdtünk el foglalkozni, hogy milyen lesz a magyar konyha.

Ezért is nagy öröm számunkra, hogy immáron negyedik alkalommal hirdethetjük meg <ráadásul piaci alapon gazdálkodva> a szakácsversenyünket. A nemzetegyesítő versenyünk volumenét egyébként jól jelzi, hogy a tavalyi évben, szinte már a teljes Kárpát-medencét lefedte, így az idén is várjuk a határon túlról a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Asztalos István elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Kocsonya Kálmán hangsúlyozta: Iskolánk a 2020/2021. tanévben második alkalommal csatlakozik Magyarország étele verseny döntőjéhez, mint házigazda. Az eddigi tapasztalatunk szerint ez jót tesz az iskolánknak, a tanárjainknak, de jót tesz a diákjainknak is, hiszen extra motivációt ad számukra. Feltölti őket, példaképeket ismerhetnek meg, és közelről láthatják a szakma jeles képviselőinek munkáját. Mindezek mellett a gasztronómiai értékek és hazai alapanyagok megismerésé is hatalmas lehetőség számukra.

Elmondta továbbá, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezzük meg június 5-én, a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, melyre várjuk az országból a vendéglátóipari iskolák nevezéseit.

A versenyfeladat a diákok számára: 5 fogásos magyar menü, 1 személyre tálalva. Ami állhat, hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből/tányér desszert.

A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek.

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már öt országot fedett le, melyben kollégái “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt szokásaikat.

Elmondta továbbá, a pandémia okán joggal merül fel a kérdés, hogy milyen rendezvényt is akarunk mi? Mikor az egészségügy és a kormány is, minden erejével a járvány megfékezésén dolgozik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a lassan egy éves leállást követően muszáj motiválni a kollégáinkat, erősítve ezzel a mentális egészségüket. Meg kell találnunk azt a megoldást, hogy ez a kettő párhuzamosan működjön.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:étrend, Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, Magyarország étele 2021, szakácsverseny

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Tudtad? Ezzel a készülékkel bárkinek házi péksége lehet otthon
Next Post: Vitaminitallal erősít a HELL

Kapcsolódó anyagaink

  • A  világ élelmiszerárai 0,8 százalékkal csökkentek áprilisban Gasztropress
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • Évezredek óta isznak kecsketejet Kelet-Afrikában Gasztropress
  • Azonnal higgadjon le mindenki a picsába! Széll Tamás is részt vesz az idei Bocuse d’Or Europe zsűrijében Gasztropress
  • A talajban rejlik a szatmári szilva titka Gasztropress
  • Sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Újabb szakaszokon épülhet a #KariGerikerékpársugárút
  • Két napig újra #KariGeri a rakpart
  • Így jár az M3-as metró hétvégén
  • Beindult a szezon, újra a közutakon a mezőgazdasági gépek!
  • Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
  • Kukucs könyvek – Merre vagy, mama?
  • Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására
  • Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése
  • Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben
  • Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – a tesztek alapján
  • A Honda Pilot gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Húsvéti menü okosan! Gasztropress
  • Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt? Kinekeszelma
  • Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Pff… Vegánoknak is érdekes lehet az új hentesvetélkedő Gasztropress
  • podGasTroll – Laktató ebédet, gyorsan Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.