Elkészült a gyulai Vereshús Manufaktúra új gyártócsarnoka

    Átadták a gyulai Vereshús Manufaktúra új, 200 millió forintból megépült gyártócsarnokát csütörtökön.

    Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője a helyszínen elmondta: a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakították ki a hűtőkamrákat, a hűtőgépészetet, és telepítettek napelemeket.


    A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozták. Gyula határában 2021 áprilisában megvásároltak egy épületet, az 500 négyzetméteres csarnokot felújították, kialakították a szociális helyiségeket.


    A napi 3 tonna húskészítmény gyártására alkalmas üzemben – amely a régi feldolgozó üzemük kapacitásának tízszerese – van árufogadó, keverőüzem, töltőhelyiség, leszárítókamra, hűtők, sózó- és csomagoló helyiség, két, összesen 60 négyzetméteres füstölő, három érlelőkamra és raktár – ismertette az ügyvezető.


    A beruházás részeként új gyártóberendezéseket is vásároltak, néhányat a régi üzemükből hoztak át – közölte.
    A próbaüzem múlt pénteken kezdődött, csütörtökön már gyártottak egy tonna kolbászt.


    Veres András az MTI kérdésére elmondta, egyelőre heti 1-2 tonna termék gyártását tervezik, ezt két saját gyulai boltjukban értékesítik. Tárgyalnak más eladókkal, kereskedelmi egységekkel is, ennek alapján emelik majd fokozatosan a gyártási mennyiséget.


    Az üzemben hagyományos eljárással, szója-, tej- és adalékanyag-mentes szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát, kolbászt, hurkát, zsírtepertőt és szalonnát gyártanak.


    Az ügyvezető – aki Gyulán önkormányzati képviselő is – elmondta, 15 munkavállalót foglalkoztatnak, a létszámot 4-5 dolgozóval emelik a tervek szerint a közeljövőben.


    Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra adott, “elhibázott” brüsszeli szankciók nehezen kiszámítható üzleti környezetet teremtettek. “Nagy bátorság kell ilyenkor fejlesztésbe kezdeni”. Felidézte, hogy a városban Stéberl András is háborús időben, 1914-ben nyitotta meg első hentesáru üzletét, “amely aztán igazi sikertörténet lett”.