Élelmiszerhiányt, áremelkedést okozhat a rendezetlen Brexit

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) szerint élelmiszerhiányhoz és áremelkedéshez vezethet, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

    A levelet, amelyet a szervezet a londoni alsóház képviselőinek küldött hétfőn, a BRC elnöke, Richard Pennycook és vezérigazgatója, Helen Dickinson mellett aláírták a brit gazdaságban aktív legnagyobb kiskereskedelmi forgalmazók közül a Marks & Spencer, a Waitrose, a The Co-op, a Costcutter Supermarkets, a Sainsbury’s, az Asda, a Lidl, a Morrisons, a KFC, a McDonald’s és a Pret A Manger vezetői is.

    A levél arra hívja fel a törvényhozók figyelmét, hogy a brit élelmiszerellátás rendkívüli mértékben függ az uniós beszerzési forrásoktól: a brit üzletek polcaira kerülő élelmiszereknek átlagosan a harmada más EU-országokból érkezik. 
 

   Márciusban azonban, amikor az Egyesült Királyság a tervek szerint kilép az EU-ból, még feszesebb az ellátási helyzet, ugyanis ebben az időszakban a brit üzletek polcaira kerülő friss salátafélék 90 százalékát, a paradicsom 80 százalékát, a gyümölcsfélék 70 százalékát a forgalmazók az EU-piacról szerzik be, mivel ezek a termékek Nagy-Britanniában az év e szakaszában még szezonon kívülinek számítanak – áll a kiskereskedelmi szervezet hétfői levelében. 
 

   Az aláírók hangsúlyozzák, hogy mivel ezek a termékek frissek és romlandók, fontos, hogy a termelőktől gyorsan a brit üzletekbe kerüljenek.

    A közös felhívás szerint azonban a megállapodás nélküli Brexit komoly felfordulást okozna ebben az összetett beszállítói láncolatban, amelynek működését úgy alakították ki, hogy minden éppen a megfelelő pillanatban érkezzen rendeltetési helyére.

    Abban az esetben is, ha a brit kormány nem vezet be ellenőrzést az áruforgalomra a beléptetési pontokon, a legnagyobb francia exportkikötőben, Calais-ban súlyos fennakadások lennének, mivel a francia kormány már jelezte, hogy élelmiszerhigiéniai és vámellenőrzéseket alkalmazna az EU-ból kiáramló exportra, és ez hosszú késedelmeket okozna – áll a BRC és a brit kiskereskedelmi forgalmazók közös hétfői felhívásában.

    A levél aláírói szerint a brit kormány saját adatai vallanak arra, hogy Calais és a legnagyobb brit teherkikötő, a délkelet-angliai Dover között 87 százalékkal zuhanna a teheráru-forgalom a jelenlegi szinthez képest e forgatókönyv megvalósulása esetén.
 

   A fogyasztók számára ez azt jelentené, hogy számos élelmiszerféléhez csak korlátozott mennyiségben juthatnának hozzá, és a kapható élelmiszerek minőség-megőrzési ideje is rövidülne – áll a képviselőknek küldött levélben.
 

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!