Egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok, tálcák fejlesztése a Kompress Kft-nél

flat black newspaper vector icon

Egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok, tálcák gyártását lehetővé tevő fejlesztést hajtott végre a komáromi Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. csaknem 900 millió forint ráfordításával – mondta el a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

    Szombath Gábor tájékoztatása szerint a teljes kapacitás elérésekor évente 300 millió komposztálható ételtárolót gyártanak, 5100 tonna újrahasznosítható kartont feldolgozva. A termékekkel többek között gyorséttermekben találkozhatnak a fogyasztók, Európa egész területén.


    A fejlesztés során a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazó tálcagyártó-gépsort telepítettek, melynek központi egysége a tálcaformázó gép. A berendezés a nyomtatott szabatokból nagy sebességgel és kamerás minőségi ellenőrzéssel gyártja le a kívánt tálcákat. A felhasznált energia egy részét az üzem tetejére elhelyezett napelemből nyerik.


    A beruházással 1400 négyzetméterrel, a duplájára nő a vállalkozás termelő területe.


    Az új gyártósor részben egy történelmi lovardában kapott helyet, az ingatlan a felújítás során – Siklósi József, Ybl-díjas építész tervei alapján – visszakapja eredeti homlokzatát, mely a XIX. századi huszárlaktanyára emlékeztet.


    A fejlesztéshez a Ginop plusz programból a Kompress 327 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.


    A Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. papír és karton csomagolóanyagok gyártására specializálódott családi vállalkozás. Belföldi és export piacaikra csomagolásokat szállítanak, illetve ezek tervezésében is közreműködnek. Vevőik között megtalálhatók gyógyszergyárak, élelmiszergyártók, elektromos fogyasztási cikkek gyártói, kereskedők, kis-és nagyvállalatok.


    A céget 1992-ben alapították, 84 állandó és 17 külföldi munkavállalót foglalkoztat. A társaság a nyilvánosan közzétett beszámoló alapján 2021-ben 1,9 milliárd, 2022-ben 2,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Az adózás előtti eredmény 100 millió forint fölé emelkedett 2022-ben a megelőző évi 14,4 millió forintról.