Édesipari termékekkel kereskedő bűnszervezet tagjait ítélték el Szegeden

    Külföldről behozott édesipari termékeket értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül egy bűnszervezet a tagjai, akiket három és tíz év közötti szabadságvesztéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék – tájékoztatta a bíróság szóvivője szerdán az MTI-t.

    Horváth-Tóth Imola közölte, a vádlottakat költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, többjüket eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól. A szabadságvesztés mellett a törvényszék másfél millió és tizenötmillió forint közötti pénzbüntetést is kiszabott a vádlottakra, ötükkel szemben – egyenként több száz millió forintos – összesen több mint kétmilliárd forint vagyonelkobzást is elrendelt.
    A bíróság az ügyben érintett jogi személyekre több mint négymilliárd forint pénzbírságot szabott ki.
    A bűncselekményből származó mintegy másfél milliárd forint egy részének tisztára mosásához három vádlott ügyvédként nyújtott segítséget. Őket eltiltották a jogi szakvizsgához kötött foglalkozástól, és a hozzájuk hasonlóan a bűnszervezetben nem, de a pénzmosásban részt vevő két társukkal együtt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.
    A nem jogerős ítélet szerint 14 vádlott 2011 augusztusa és 2013 októbere között bűnszervezetet működtetett. Céljuk az volt, hogy a ténylegesen európai uniós beszerzés keretében, adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített, főként édesipari termékek után járó forgalmi adó megfizetését elkerüljék. Ennek érdekében azt a látszatot keltették, hogy az árut belföldön vásárolták, és valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be.
    A bűncselekmények megvalósításáért létrehozott kül- és belföldi céghálózat tagjai az adóhatóság számára nem voltak látható kapcsolatban egymással. A több szereplőt érintő, szerteágazó ügyben több mint három évig tartó nyomozást követően az első fokon eljáró bíróság további négy évig tartó bizonyítási eljárás eredményeként mind a 19 vádlott bűnösségét megállapította a tettesként vagy bűnsegédként elkövetett bűncselekmények miatt.
    A törvényszék döntésével szemben – egy kivétellel – a védők és a jelen lévő vádlottak fellebbeztek. Az ügyészség három munkanapot tartott fent esetleges fellebbezésének bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.