Csökkent a Zwack árbevétele és nyeresége üzleti évének első negyedévében

    A Zwack Unicum Nyrt. üzleti évének első negyedévében, április-júniusban 5,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 6,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában; adózott eredménye 805 millió forint volt, 35,8 százalékkal csökkent a bázisidőszakihoz képest – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

    A beszámoló szerint erőteljesen, 26 százalékkal csökkent a nagykereskedelmi csatornákban értékesített volumen, aminek legfőbb oka, hogy tavaly július 1-től a vállalat rendkívüli évközi áremelést hajtott végre, emiatt a bázis üzleti év első negyedévében nagykereskedelmi partnerei jelentősen bevásároltak.


    A kiskereskedelmi csatornákban átlagosan csaknem 12 százalékos volt a volumencsökkenés az elmúlt üzleti negyedévben.


    A belföldi értékesítés nettó árbevétele 7,1 százalékkal volt kevesebb, mint az előző üzleti év első negyedévében. Az exportra értékesített termékek árbevétele 13,3 százalékkal csökkent. A nagyobb exportpiacok közül Olaszországban 18, Romániában pedig 24 százalékkal csökkent a forgalom, ugyanakkor a németországi értékesítési számok 8 százalékkal javultak, valamint a duty free értékesítés is 12 százalékkal emelkedett, elsősorban az utaslétszám bővülése miatt – közölték.


    A Zwack Unicum részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény szerdán 18 400 forinton zárt, az elmúlt egy évben 16 000 forint minimumot és 19 500 forint maximumot ért el.