Csaknem 100 ezer tonna magyar dinnye kerület a belföldi piacokra idén

     A Magyarországon termő 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye 60 százaléka kerülhet a belföldi piacokra – közölte a Syngenta szerdán az MTI-vel.

    A növényvédőszer- és vetőmaggyártó jó minőségű termést vár az idén, a korai vetésű dinnyék már el is jutottak a boltokba.


    Az áruházláncok a tíz kilogramm alatti dinnyéket keresik, a nehezebbeket rendszerint a hagyományos értékesítési piacok árulják – tették hozzá.


    A közlemény szerint idén a hűvös tavasz miatt az ültetéseket későbbre kellett ütemezni, ami a betakarítások idejét is módosítja.     Hosszabb távon javítaná az értékesítést, ha a betakarítást ki lehetne nyújtani akár szeptemberig – hangsúlyozták egy szakértői véleményre hivatkozva.


    Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik. A termesztés színvonala magas, de a román, bolgár, szerb versenytársak termesztéstechnológiája is sokat fejlődött az utóbbi években. A belföldi termelők legnagyobb konkurenciája Olaszország és Görögország, ahol a kedvezőbb éghajlat miatt hosszabb a szezon – írták.