Az ellenőrzés hírére számos szüneteltetett automatát visszakapcsoltak

   Nyáron országszerte több mint hatszáz étel- és italautomatát “élesztettek újra” az üzemeltetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hírére: a korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma – tájékoztatta a hivatal közleményben csütörtökön az MTI-t.

    Kiemelték, hogy többmilliós büntetést kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját. A revizorok a szabályszegőket akár egymillió forint mulasztási bírsággal sújthatják, ezen túl meg kell fizetni az eltitkolt bevételek utáni adót, továbbá a késedelmi pótlékot és adóbírságot is, amelynek összege a be nem fizetett adó kétszerese is lehet – tették hozzá.


    Felidézték: a NAV a honlapján tette közzé, hogy június 1-től fokozottan ellenőrzi az automatákat, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést vagy az automata szüneteltetését jelentette be.


    Az ellenőrzések eredményeként a gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, a közterületeken és pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről kiderült, hogy bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat, nincs regisztrációs számuk, AFE-kódjuk vagy nem helyezték ki azt, illetve a bejelentett szüneteltetés ellenére működnek – fejtették ki.


    Megjegyezték, hogy a fekete üzemeltetésről az ingatlan üzemeltetője sokszor nem is tud.


    A NAV folytatja az automaták ellenőrzését, amelynek fókuszában továbbra is a papíron szüneteltetők, illetve befejezést jelentők és az automatát felügyeleti egység nélkül üzemeltetők állnak – írták a közleményben.