Aktív magyar részvétel a fenntartható élelmezésért

    Magyarország sokoldalúan vesz részt a világ-élelmezési projektekben és elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósítása mellett – emelte ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) európai és közép-ázsiai hivatala informális regionális tanácskozásának hétfői megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a minisztérium keddi közleménye szerint.

    A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik.

    Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO “Fiat panis” (Legyen kenyér!) jelmondatának megvalósulását többek között az országban jól működő ösztöndíjprogram és FAO projektek finanszírozása révén – szögezte le Bencsik Dávid.


    Az AM közleménye beszámol arról, hogy a rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel, megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.


    Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben a térség – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrár-élelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásairól, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről – tájékoztatott közleményében az Agrárminisztérium.